Τον Ιούνιο του 2017 ο Daniel Day-Lewis ανακοίνωσε επίσημα πως στα 60 του χρόνια αποσύρεται από τον κινηματογράφο (περισσότερα εδώ). Ο ατζέντης του ενημέρωσε πως επρόκειτο για μια επιλογή προσωπική και o ηθοποιός δε θα έκανε κάποιο περαιτέρω σχόλιο. Για πολλούς ο Αγγλοϊρλανδός Day-Lewis είναι ο σημαντικότερος ηθοποιός της γενιάς του. Για κάποιους ακόμη, θεωρείται ως ο μεγαλύτερος όλων των εποχών! Τολμηρό αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το υποστηρίζουν. Διακρίσεις, πάμπολλες. Οποιοσδήποτε από τον χώρο του θεάματος -και όχι μόνο- αν κρατά καπέλο, το βγάζει μπροστά στον ηθοποιό, και αν δεν κρατά υποκλίνεται με ευλάβεια. Το ιδιαίτερο της περίπτωσής του και ένας από τους βασικούς λόγους που τον ξεχωρίζει από άλλους, τουλάχιστον εξίσου ταλαντούχους ηθοποιούς με τον ίδιο, είναι οι επιλογές του. Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1982 και μέχρι σήμερα μετρά στο ενεργητικό του μόλις 21 ταινίες, αριθμητικό ρεκόρ μίνιμουμ, με την εικοστή πρώτη να κυκλοφορεί τα φετινά Χριστούγεννα. Πρόκειται για την ταινία "Phantom Thread" δια χειρός Paul Thomas Anderson. Είναι δυνατόν ένας τέτοιος ηθοποιός να μην είχε δεκάδες προτάσεις μετά την κάθε επιτυχία του; Κι όμως, επέλεξε το ρεπερτόριο που εκείνος ήθελε, δεν αναλώθηκε σε εύκολες λύσεις, δεν ξεπούλησε το ταλέντο, την επιτυχία, τα Όσκαρ του ή την προσωπική του ζωή.
Ο Daniel Day-Lewis είναι μια προσωπικότητα επιβλητική. Είναι ο ηθοποιός που έχει κερδίσει με το σπαθί του τον σεβασμό συνεργατών, κοινού και κριτικών. Η απόφασή του μας ξάφνιασε, αν και μας είχε συνηθίσει σε απουσίες ετών πριν από κάθε επόμενο του βήμα, και δεν μπορεί παρά να μας λείψει...
Προσωπική ζωή
Ο Daniel Day-Lewis γεννήθηκε στο Λονδίνο. Η οικογένεια της μητέρας του, Jill Balcon, ήταν Εβραίοι μετανάστες (Λετονικής και Πολωνικής καταγωγής), ενώ ο πατέρας του, Nicholas Blaka (Cecil Day-Lewis) είχε καταγωγή από την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Σπούδασε υποκριτική στο Bristol Old Vic School. Από την ίδια σχολή έχουν αποφοιτήσει μεταξύ άλλων οι Stephen Dillane, Naomie Harris και Patrick Stewart. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Rebecca Miller ("The Private Lives of Pippa Lee", "Maggie's Plan") από το 1996. Έχει τρία παιδιά, δύο με την τωρινή σύζυγό του και ένα με την πρώην σύντροφό του, Isabelle Adjani.
O Daniel Day-Lewis και τα βραβεία
Ο μεγάλος ηθοποιός κρατά ένα ρεκόρ που όσο γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει σπάσει άλλος. Είναι ο ηθοποιός με τα περισσότερα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου όλων των εποχών κατά σειρά για τις ταινίες "My Left Foot" (1989), που ήταν και η πρώτη του υποψηφιότητα, "There Will Be Blood" (2007) και "Lincoln" (2012), από πέντε συνολικά υποψηφιότητες. Μπορεί οι Meryl Streep, Jack Nickolson, Ingrid Bergman και Walter Brennan να έχουν αποσπάσει επίσης από τρία χρυσά αγαλματίδια ο καθένας, ωστόσο σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και ερμηνείες Β' Ανδρικού ή Γυναικείου Ρόλου. Διόλου ευκαταφρόνητες ή υποδεέστερες φυσικά, αλλά όπως και να έχει ο Α' Ρόλος έχει πάντα μια άλλη αίγλη. Πολλές φορές ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι αυτό που λέμε «όλη η ταινία». Για την ιστορία, σε βραβεία Όσκαρ τον ξεπερνά μονάχα η Katharine Hepburn που είχε βραβευτεί τέσσερις φορές για τις ερμηνείες της! Αν αναλογιστεί κανείς βέβαια τις ταινίες που έχουν γυρίσει οι παραπάνω πολλάκις βραβευμένοι ηθοποιοί, θα συνειδητοποιήσει ότι τείνουν να είναι και οι διπλάσιες από τις ταινίες που συνολικά έπαιξε ο Day-Lewis. Έχει και αυτό -στατιστικά ή/και ουσιαστικά την αξία του! Τέλος, είναι ο μοναδικός Βρετανός ηθοποιός που έχει κερδίσει όχι τρία αλλά μέχρι δύο Όσκαρ!
Έχει ακόμα αποσπάσει 2 Χρυσές Σφαίρες -από τις λίγες φορές που είναι λιγότερες από τα Όσκαρ-, 4 βραβεία BAFTA (Αγγλοϊρλανδος, μην το ξεχνάμε!), βραβείο στο φεστιβάλ Βερολίνου, στα Βραβεία των κριτικών του Λονδίνου και σε δεκάδες άλλα μικρότερα φεστιβάλ.
O Daniel Day-Lewis στην Ελλάδα
Με τη βοήθεια του διαδικτύου θυμηθήκαμε πως ο ηθοποιός είχε επισκεφτεί τη χώρα μας για την προώθηση δύο ταινιών του, κάτι που δεν συνηθίζεται καθόλου σε ταινίες και συντελεστές αυτού του βεληνεκούς. Το 2007 ήρθε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» για τη φιλανθρωπική πρεμιέρα της ταινίας του Paul Thomas Anderson, "There Will Be Blood". Τα χρήματα από την πρεμιέρα δόθηκαν για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. To 2012 μας ξανάρθε, αυτή τη φορά στο θέατρο Παλλάς για την αθηναϊκή πρεμιέρα του "Lincoln". Να ελπίζουμε σε μία τρίτη επίσκεψη για την προώθηση του κύκνειου άσματός του;
Απόσπασμα από συνέντευξη του Daniel Day-Lewis για το «Θα χυθεί αίμα» στην εκπομπή "MEGA Star" του MEGA
O Daniel Day-Lewis στο Θέατρο Παλλάς για την πρεμιέρα του "Lincoln"
Αναλυτική Φιλμογραφία
(1971) Sunday Bloody Sunday - Καταραμένη Κυριακή: Ο πρώτος του πολύ μικρός ρόλος στον κινηματογράφο σε ηλικία 14 ετών στην ταινία του John Schlesinger που προτάθηκε για 4 Όσκαρ.
(1982) Gandhi - Γκάντι: Έκανε 11 χρόνια να ξαναπαίξει στο σινεμά. Το έκανε με το βιογραφικό δράμα "Gandhi", στην οποία είχε έναν περιορισμένο ρόλο. Η ταινία απέσπασε 8 Όσκαρ.
(1984) Τhe Bounty - Η ανταρσία του Μπάουντι : Δύο χρόνια αργότερα ήρθε ο πρώτος του εκτενέστερος ρόλος στο πλευρό των Mel Gibson, Anthony Hopkins και Laurence Olivier στη μεταφορά του βιβλίου του Richard Hough.
(1985) My Beautiful Laundrette: Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος, η πρώτη φορά που φιγουράρει στην αφίσα της ταινίας όντας ένας νεαρός ιδιαίτερα γοητευτικός ηθοποιός, έρχεται με μία ρομαντική δραμοκωμωδία που λίγοι θυμούνται σήμερα.
(1985) A Room with a View - Δωμάτιο με θέα: Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στο ρομαντικό δράμα «Δωμάτιο με θέα» με τις Maggie Smith και την Helena Bonham Carter. Η ταινία αποσπά 3 Όσκαρ, περισσότερες υποψηφιότητες αλλά όχι και κάποια προσωπική του.
(1986) Nanou: Έχει έναν δευτεραγωνιστικό ρόλο σε μία ακόμη δραματική κομεντί βρετανικής παραγωγής, η οποία δεν φαίνεται να έφτασε ποτέ στην Ελλάδα ή σε πολλά μέρη εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
(1988) The Unbrearable Lightness of Being - Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι: Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, το έργο του Milan Kundera γίνεται ταινία, καθόλου αβάσταχτη και καθόλου ελαφριά. O Day-Lewis πρωταγωνιστεί με τη Juliette Binoche. Η ταινία λαμβάνει υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα αλλά κερδίζει το βρετανικό BAFTA. Για τον Kundera, ο Day-Lewis έχει δηλώσει πως του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα.
(1988) Stars and Bars: Αρκετά παραγωγικός ο Day-Lewis στα 80s, συνέχισε με την underground κωμωδία "Stars and Bars", σε μία από τις πολύ λίγες κωμωδίες της καριέρας του. Επρόκειτο τότε για μία έκπληξη στο box office!
(1989) My Left Foot: The Story of Christy Brown - Το αριστερό μου πόδι: Ένα χρόνο αργότερα έρχεται η μεγάλη καταξίωση. Ο ηθοποιός υποδύεται τον Christy Brown, o οποίος γεννιέται με εγκεφαλική παράλυση και μαθαίνει να ζωγραφίζει και να γράφει με το μόνο του ελεγχόμενο άκρο, το αριστερό του πόδι. Βραβεύεται με Όσκαρ στην πρώτη υποψηφιότητά του και αυτή είναι η αρχή του... καλού.
(1989) Eversmile, New Jersey - Χαμογελάστε, παρακαλώ: Υποδύεται για πρώτη φορά έναν γιατρό, έναν περιπλανόμενο οδοντίατρο συγκεκριμένα, σε φιλμ αργεντίνικης και αγγλικής συμπαραγωγής. Η ταινία αξίζει μόνο για τη συμμετοχή του.
(1992) The Last of the Mohicans - Ο τελευταίος των Μοϊκανών: Τρία χρόνια απουσίας από τον κινηματογράφο. Επιστρέφει με μία από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες της δεκαετίας του '90 από τον σκηνοθέτη Michael Mann, που έφτιαχνε διαμαντάκια τότε.
(1993) The Age of Innocence - Τα χρόνια της αθωότητας: Η πρώτη του συνεργασία με τον Martin Scorsese έρχεται με τη μεταφορά του δημοφιλούς μυθιστορήματος της Edith Wharton στη μεγάλη οθόνη. Θα τον δούμε ανάμεσα στις Michelle Pfeiffer και Winona Ryder.
(1993) In the Name of the Father - Στο όνομα του πατρός: Το '93 ο Daniel Day-Lewis είχε την τιμητική του. Άλλη μία πολύ σημαντική ταινία με μια χαρακτηριστική αφίσα (κοντινό στον Day-Lewis με χαρακτηριστική μακριά κόμη και τις έντονες γωνίες του προσώπου του) που όλοι θυμόμαστε. Επίσης χαρακτηριστική και η βαριά ιρλανδική προφορά του στην ταινία. Η ταινία θα λάβει 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ο Day-Lewis θα χάσει το αγαλματίδιο από τον Tom Hanks, αλλά κάτι μας λέει πως η Ακαδημία είχε δυσκολευτεί να επιλέξει τότε. Συνυποψήφιοί τους υπήρξαν μάλιστα και ο Anthony Hopkins για το "The Remains of the Day" αλλά και ο Liam Neeson για τη «Λίστα του Σίντλερ». Οι καλοί αντίπαλοι δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στη νίκη κάποιου, οπότε διπλά συγχαρητήρια στον Tom Hanks!
(1996) The Crucible - Οι μάγισσες του Σάλεμ: Ο ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί και πάλι με τη Winona Ryder σε μια ταινία που και αυτή έλαβε διπλή υποψηφιότητα για Όσκαρ. Το θεατρικό έργο έγραψε και διασκεύασε για τον κινηματογράφο ο πεθερός του, Arthur Miller. Οικογενειακή υπόθεση! Επίσης μία χαρακτηριστική ταινία από τη δεκαετία του '90.
(1997) The Boxer - Ο μποξέρ: Για άλλη μια φορά ο Day-Lewis θα... σχετιστεί με τις φυλακές, υποδύεται τον Danny Flynn που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του σε μια ταινία του Jim Sheridan. Τρίτη τους συνεργασία μετά τα "My Left Foot: The Story of Christy Brown" και "In the Name of the Father". Ομάδα που κερδίζει, λένε, δεν αλλάζει!
(2002) The Gangs of New York - Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης: Χρειάστηκαν 5 χρόνια, αυτή τη φορά, για να τον ξαναδούμε στο σινεμά και 9 για να ξανακαθοδηγηθεί από τον έμπειρο Martin Scorsese. Μοναδική συνύπαρξη του Day-Lewis με τον Di Caprio, το «ταλέντο» γιορτάζει, ενώ πλαισιώνονται εξαιρετικά από τους Cameron Diaz, Liam Neeson, John C. Reilly και Jim Broadbent. Τι κι αν δεν κέρδισε κανένα από τα 10 Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψηφία; Είναι μια ταινία must των 00s.
(2005) The Ballad of Jack and Rose: Μπορεί όταν ακούμε Jack και Rose να μας έρχονται στο μυαλό ο Leonardo Di Caprio και η Κate Winslet στον «Τιτανικό», εδώ όμως πρόκειται για τους Daniel Day-Lewis και την Camilla Belle που έχουν σχέση πατέρα - κόρης. Ο ηθοποιός καθοδηγήθηκε από τη σκηνοθέτιδα-σύζυγό του, Rebecca Miller, σε μια ταινία που δίχασε. Για τις ανάγκες της, το παντρεμένο ζευγάρι αποξενώθηκε εσκεμμένα για ένα διάστημα για να αποδώσει τα μέγιστα.
(2007) There Will Be Blood - Θα χυθεί αίμα: Δεν είμαστε σίγουρα αν σε αυτόν τον ρόλο ο Daniel Day-Lewis υποδύεται κάποιον. Η ερμηνεία του είναι τόσο άρτια, τόσο τέλεια, που ο ηθοποιός έχει γίνει ένα με τον Daniel Plainview που υποδύεται. Εκατοντάδες διθυραμβικά σχόλια έχουν γραφτεί για αυτή του την ερμηνεία. Ταινία σταθμός για τον κινηματογράφο από τον Paul Thomas Anderson.
(2009) Nine - Εννιά: Για πρώτη φορά ο Day-Lewis σε μιούζικαλ και στον ρόλου του τρανού καρδιοκατακτητή, Guido Contini. Στο πλάι του έχει μερικές από τις πιο δημοφιλείς σύγχρονες ηθοποιούς: Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Judi Dench και Kate Hudson. Μαζί τους η Fergie αλλά και η Sophia Loren στον ρόλο της Mamma. Η ταινία, που βασίζεται στο "8 1/2" του Fellini, αντικειμενικά είναι μέτρια. Το "Nine" ανέβηκε τη σεζόν 2015-16 στο θέατρο Pantheon και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υποδύθηκε τον Guido Contini.
(2012) Lincoln: Ή αλλιώς ένα βήμα πριν το τέλος. Μα αν κάθε τέλος σημαδευόταν από κάτι τόσο καλό, πώς να μην νιώθει κανείς γεμάτος και ολοκληρωμένος; Το 2012 o Daniel Day-Lewis υποδύθηκε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Abraham Lincoln, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Steven Spielberg, και ήταν για άλλη μια φορά καταπληκτικός. Έτσι, πήρε το τρίτο του Όσκαρ.
(2017/8): Phantom Thread - Αόρατη Κλωστή: To gran finale θα έρθει φέτος τα Χριστούγεννα και μερικές ημέρες αργότερα στα ελληνικά εδάφη. Ο ηθοποιός είπε το τελευταίο «ναι» της καριέρας του στον Paul Thomas Anderson. Φαίνεται πως 10 χρόνια μετά ένιωσαν και οι δύο έτοιμοι να ξανασυνεργαστούν. Αν λέγαμε πως δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για όλους αυτούς τους λόγους που έχουν επιγραμματικά αναλυθεί παραπάνω, θα ήταν ψέματα. Μας καλοέμαθαν όμως! Θα τον δούμε να υποδύεται τον Reynolds Woodstock με φόντο το Λονδίνο της δεκαετίας του '50, έναν μόδιστρο, του οποίου η πλούσια ζωή διαταράσσεται από την Alma (που σημαίνει ψυχή στα ισπανικά), μια νεαρή και δυναμική γυναίκα, που θα καταλήξει να γίνει μούσα και ερωμένη του. Θα καταφέρει να είναι υποψήφιος για Όσκαρ και αν ναι, να μεγαλώσει το ρεκόρ του; Σύντομα θα ξέρουμε... Μέχρι τότε, δείτε το trailer της ταινίας εδώ.
Τηλεοπτικές συμμετοχές
Αν και ταγμένος, όπως η πορεία έδειξε, στον κινηματογράφο ο Daniel Day-Lewis πέρασε και από τη μικρή οθόνη. To 1980 έπαιξε σε ένα επεισόδιο της σειράς "Shoestring" υποδυόμενος έναν DJ, το 1981 έπαιξε σε δύο τηλεταινίες ("Thank You, P.G. Wodehouse" & "Artemis 81") και έκανε μικρό πέρασμα από τις σειρές "Frost in May" και "BBC Play of the Month" τις επόμενες δύο χρονιές. Το 1985 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά 5 επεισοδίων του BBC, "My brother Jonathan" και τελευταία φορά έπαιξε στην τηλεόραση το '86 σε ένα επεισόδιο του "Screen Two".
Trivia - Fun Facts
- O Daniel Day-Lewis αφοσιώνεται τόσο πολύ και προετοιμάζεται σε τόσο μεγάλο βάθος για κάθε ρόλο που ενσαρκώνει που συχνά η υγεία του τίθεται σε κίνδυνο. Αυτό συνέβη το '89 στην ταινία «Το αριστερό μου πόδι» όταν επηρεάστηκε συναισθηματικά και σωματικά από τον ρόλο του, το 1992 ως ο «Τελευταίος των Μοϊκανών», το 2002 στις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» αλλά και στο θέατρο, όταν κατέρρευσε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου επί σκηνής επίσης το 1989. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, επιθυμεί να μπαίνει τόσο στο πετσί του ρόλου που να να μην ξεχωρίζει στο τέλος από τον εαυτό του.
- Η ικανότητά του με τις προφορές είναι γνωστή τοις πάσι. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του αξέχαστου Robin Williams. Βρετανοί και οι δύο!
- Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή αρκετά νέος. Ήταν μεταφραστής, ποιητής και μυθιστοριογράφος. Όταν ο γιος του, Daniel Michael Blake Day-Lewis, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1957, του αφιέρωσε το παρακάτω ποίημα: "Welcome to earth, my child!/Joybells of blossom swing,/Lambs and lovers have their fling,/The streets run wild/ With April airs and rumours of the sun./We time-worn folk renew/Ourselves at your enchanted spring,/As though mankind's begun/Again in you./ This is your birthday and our thanksgiving." Ο ηθοποιός δήλωνε στις New York Times το 1992: «Οι μεγαλύτερες αναμνήσεις που έχω από τον πατέρα μου είναι γύρω από την ασθένειά του. Ένιωθα μια αίσθηση τύψεων όταν πέθανε και δεν είχα καταφέρει τίποτα για να του προσφέρω χαρά και ευχαρίστηση. Όταν τα πράγματα που πηγαίνουν καλά, συχνά το σκέφτομαι αυτό».
- Ανήκει στη γενιά των Βρετανών ηθοποιών Gary Oldman, Tim Roth, Philip Davis και Daniels, που ξεπήδησαν στα 80s.
- Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι, μεταξύ άλλων, στις παραστάσεις "Dracula", "Another Country" αντικαθιστώντας τον Rupert Everett, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Όνειρο θερινής νυκτός».
- Το 1987, ο Day-Lewis έγινε Ιρλανδός πολίτης. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Ιρλανδία. Έχει δηλώσει για την Ιρλανδία: «Μεγαλώνοντας σκέφτηκα ότι ανήκω στην Ιρλανδία, παρόλο που έζησα στην Αγγλία. Πρώτη φορά πήγα στην Ιρλανδία με τον πατέρα μου όταν ήμουν 4 ή 5 ετών. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, έχω αγαπήσει αυτό το μέρος με πολύ διαφορετικό τρόπο από οπουδήποτε αλλού». Οι Ιρλανδοί τον θεωρούν «δικό τους».
- Ήταν η πρώτη επιλογή του Jonathan Demme για το "Philadelfia". Απέρριψε τον ρόλο για να πρωταγωνιστήσει στο "In the Name of the Father". Την ιδία χρονιά και εκείνος και ο Tom Hanks, που πρωταγωνίστησε τελικά στη «Φιλαδέλφεια», ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. And the Oscar went to... Tom Hanks!
- Για πολλούς θεωρείται ως ο "Άγγλος Robert De Niro". Εκείνος χαρακτηρίζει τον De Niro ως «πρωταθλητή του».
- Μία από τις λίγες φορές που κυνήγησε ο ίδιος ρόλο ήταν για το "Pulp Fiction" του Quentin Tarantino. Επρόκειτο φυσικά για τον ρόλο του Vincent Vega, που ο Tarantino έδωσε στον John Travolta. Μάλλον θα είναι από τις λίγες φορές που δεν του δόθηκε ρόλος γενικά!
- Αφιέρωσε το SAG βραβείο του το 2008 στον Heath Ledger, που ήταν ένας από τους αγαπημένους του ηθοποιούς.
- Έχει διπλή υπηκοότητα: ιρλανδική και βρετανική.
- Για την ερμηνεία του στο "There Will Be Blood" το 2007 απέσπασε 23 βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ, ενώ θεωρείται μία από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών.
- Πεθερός του ήταν ο συγγραφέας και ηθοποιός, Arthur Miller.
- Μερικοί ρόλοι, τους οποίους απέρριψε ήταν για τις ταινίες: «Ο Άγγλος ασθενής», "Mary Reilly", «Το νησί των κουρσάρων», «Ο Άγιος», «Εξολοθρευτής: Η Σωτηρία», «Ο άνθρωπος από ατσάλι».
- Επτά από τις ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει ήταν υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, δηλαδή ακριβώς το 1/3!
- Ο ήρωας που υποδύθηκε στις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» ήταν μεγάλος αντίπαλος του Lincoln. Σε μία χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας μάλιστα καρφώνει μια φωτογραφία του με ένα μαχαίρι. Δέκα χρόνια μετά, ο Day-Lewis θα υποδυθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο και θα αποσπάσει το τρίτο του Όσκαρ!
- Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ίδιας ταινίας, ο Leonardo DiCaprio έσπασε κατά λάθος τη μύτη του Day-Lewis. Ο δεύτερος συνέχισε ακάθεκτος το γύρισμα!
Το αφιέρωμά μας συνεχίζεται με το Δεύτερο Μέρος που περιλαμβάνει πέντε χαρακτηριστικές ερμηνείες του μεγάλου ηθοποιού για τις ταινίες "My Left Foot: The Story of Christy Brown", "The Last of the Mohicans", "In the Name of th Father", "Gangs of New York" και "Lincoln". Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια!