Πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με αφορμή τη συνάντηση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τους ΤΑΚΙΜ και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA), για μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Την ίδια στιγμή», στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018. Πρόκειται για μια συνεργασία από εκείνες, που στο άκουσμά τους και μόνο προξενούν ιδιαίτερη χαρά, δημιουργούν τη λαχτάρα της προσμονής και φυσικά το αποτέλεσμα αποζημιώνει το κοινό με το παραπάνω. Κάθε τέτοιου είδους σύμπραξη σπουδαίων ονομάτων από το χώρο της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, είναι ελπιδοφόρα και ευοίωνη κάθε φορά.
Η συνύπαρξη της Αρβανιτάκη και των ΤΑΚΙΜ για πρώτη φορά επί σκηνής, ίσως δεν θα έπρεπε να αποτελεί τόσο μεγάλη έκπληξη, αλλά φυσικό επακόλουθο, κυρίως μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο τελευταίο single της αγαπημένης ερμηνεύτριας. Ο λόγος για το τραγούδι "Την Ίδια Στιγμή Να Ζούμε" σε στίχους της Λήδας Ρουμάνη και μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή του οποίου υπογράφουν οι ΤΑΚΙΜ. Ένα όμορφο τραγούδι, αισιόδοξο, μελωδικό και ταυτόσημο μουσικά με τους ήχους, που καθόρισαν την Ελευθερία Αρβανιτάκη από την αρχή της πορείας της μέχρι και σήμερα. «Από το ξεκίνημα της καριέρας της με την Οπισθοδρομική Κομπανία έχει μια σταθερή σχέση με την παράδοση, το ρεμπέτικο και το σμυρνέικο τραγούδι και πάντα συμπεριλαμβάνει την παράδοση στον ήχο και το ρεπερτόριο των ζωντανών της εμφανίσεων». Αυτοί οι ίδιοι ήχοι είναι και ο κοινός τόπος με τη μουσική των ΤΑΚΙΜ.
Τους ΤΑΚΙΜ αποτελούν έξι κορυφαίοι δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Ιδρύθηκαν το 2001, στην Αθήνα και θεωρούνται από τα δυναμικότερα και σημαντικότερα συγκροτήματα σήμερα, «που ταξιδεύει την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική μας στις νεότερες γενιές, με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο» .
Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 14 Ιουνίου λίγο μετά τις 9 μ.μ. ο χώρος του Ηρωδείου ήταν κατάμεστος από κόσμο, ανάμεσα τους γνωστοί καλλιτέχνες, πολιτικοί, καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τη σύζυγο του Κοραλία Σωτηριάδου και τον γιο τους Μίλτο Σωτηριάδη. Η ορχήστρα και η σκηνή του Ηρωδείου γέμισαν με δεκάδες καταξιωμένους μουσικούς, αλλά και νεώτερους, με σκοπό να συνοδεύσουν την Ελευθερία Αρβανιτάκη σ' ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.
Οι Τακίμ μαζί με τη MOUSA καλωσόρισαν το κοινό με μουσικά κομμάτια, που ζέσταναν και προετοίμασαν κατάλληλα την ατμόσφαιρα για τη συνέχεια. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανέβηκε έπειτα στη σκηνή και ο κόσμος την υποδέχτηκε με το πιο θερμό του χειροκρότημα. Με την κρυστάλλινη φωνή της και την αέρινη παρουσία της μας καθήλωσε για περισσότερο από δύο ώρες και μας παρέσυρε όλους όσους ήμασταν εκεί σ' ένα μουσικό ταξίδι με «τραγούδια από όλη τη μουσική της διαδρομή, τα ρεμπέτικα και τους αρμένικους λυγμούς του Ara Dinkjian, ως τις jazz και pop στιγμές της, διασκευασμένα από τους ΤΑΚΙΜ και τον Νίκο Πλατύρραχο, ο οποίος διηύθυνε τη MOYSA».
Με το τραγούδι «Στην Αρχή του Τραγουδιού» άνοιξε η συναυλία και ακολούθησαν πολλά ακόμη γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια της ερμηνεύτριας, αλλά και άλλων καλλιτεχνών, όπως τα: Μέτρησα, Ζωή Κλεμμένη, Για Των Ματιών Σου Το Χρώμα, Καίγομαι Και Σιγολιώνω, Μη Φοβάσαι, Θέλω Να Σε Δω, Την Ίδια Στιγμή Να Ζούμε, Τον Έρωτα Ρωτάω, Καθρεφτίζω Το Νου, Δεν Μιλώ Για Μια Νύχτα Εγώ, Καρδιά Μου Εγώ, Γιατί Άλλαξες, Γιατί, Είμαι Ερωτευμένος Με Τα Μάτια Σου, Το Κόκκινο Φουστάνι, Το Μπαγλαμαδάκι, Η Βάρκα, Τα Κορμιά Και Τα Μαχαίρια, Μένω Εκτός, Δυνατά, Εδώ Να Μείνεις. Η επιλογή των τραγουδιών, που ακούστηκαν στη συναυλία, ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα η ροή της ενέργειας να είναι αδιάκοπη μεταξύ θεατών και καλλιτεχνών.
Οι παρευρισκόμενοι δεν σταμάτησαν να συμμετέχουν ενεργά σιγοτραγουδώντας μαζί με την Ελευθερία και χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Το Ηρώδειο γέμισε υπέροχες μελωδίες και στίχους που σε πλημμυρίζουν συναισθήματα, ερμηνευμένοι από την αισθαντική φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο χαρακτηριστικός λυγμός της φωνής της, που άλλοτε ανακουφίζει την ψυχή κι άλλοτε αφήνει μια απαλή αίσθηση μελαγχολίας, έχει σημαδέψει κάποια από τα πιο ευαίσθητα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά ότι είναι δίκαιος ο χαρακτηρισμός της φωνής της ως «σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης», αφού το ξεχωριστό της ηχόχρωμα της επιτρέπει να ερμηνεύει μοναδικά τόσο τραγούδια με παραδοσιακά στοιχεία όσο και δυτικότροπα. Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν, όταν η Ελευθερία Αρβανιτάκη κάλεσε τον Γιάννη Νιάρχο στη σκηνή, να τραγουδήσει το«Γιατί Γλυκό Μου Sweetheart;», γνωστή διασκευή των ΤΑΚΙΜ. Οι ΤΑΚΙΜ με τις μουσικές τους ξεσήκωσαν και άγγιξαν το κοινό. Το πάντρεμα της σπουδαίας φωνής της Αρβανιτάκη με τους ήχους των ΤΑΚΙΜ ήταν τόσο φυσικό και ταιριαστό σαν να ήταν μια ομάδα πάντα.
Η δωρική της παρουσία ήταν τόσο ταιριαστή στο χώρο του Ηρωδείου εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ. Ο κόσμος δεν ήθελε να την αφήσει να κατέβει από τη σκηνή κι εκείνη δεν ήθελε να τους απογοητεύσει, χαρίζοντας τους ορισμένα ακόμη από τα τραγούδια της λίγο πριν το τέλος. Το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών έκλεισε, όπως άξιζε τη μοναδική αυτή συναυλία - συνάντηση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και των ΤΑΚΙΜ κι εμείς ελπίζουμε σύντομα σε μία ακόμη συνεργασία τους.
Συντελεστές
Concept - επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη, ΤΑΚΙΜ, Λήδα Ρουμάνη
Μουσική επιμέλεια - ενορχηστρώσεις: ΤΑΚΙΜ - Νίκος Πλατύρραχος
Φωτισμοί: Μαρία Βενετάκη
Ήχος: Χάρης Κρεμμύδας, Γιώργος Λιανός, Απόστολος Κουδέρης
ΤΑΚΙΜ: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο)
Στο πιάνο ο Γιάννης Κυριμκυρίδης
Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA)
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Πλατύρραχος