Όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 4 Ιουλίου το βράδυ στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, σίγουρα έχουν κάτι καλό να θυμούνται.
Νωρίς το απόγευμα έγινε προβολή της ταινίας «Οι Παρτιζάνοι Των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα, ενός ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44). Δεκατέσσερις αφηγήσεις. Δεκατέσσερις ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.
Μετά την ταινία το λόγο πήρε η μουσική. Και τι μουσική! Ο Κωνσταντής Πιστιόλης, γνωστός δεξιοτέχνης μουσικός (Villagers of Ioannina City, Γιάννης Χαρούλης) ανέλαβε μόνος του και μας ταξίδεψε, πότε με το κλαρίνο, πότε με το λαούτο ή με την γκάιντα κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Από τον «Άρη» που άνοιξε εντυπωσιακά την μουσική εκδήλωση μέχρι νωρίς το ξημέρωμα που μας βρήκε με αυτοσχεδιασμούς και «τζαμαρίσματα», οι παραπάνω από 3000 φίλοι (ναι, αλήθεια είναι) που βρέθηκαν έστω και για λίγο στην εκδήλωση σίγουρα βρήκαν το δικό τους κομμάτι Ελλάδας που τους εκφράζει. Όταν μάλιστα ο Κωνσταντής Πιστιόλης ξεκίνησε να παίζει και να τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηπείρου, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και «Τα Ξενιτεμένα Μου Πουλιά» βρήκαν σχεδόν όλο τον κόσμο πιασμένο σε χορό.
Από την Ήπειρο στη Μακεδονία, στη Θράκη κι από 'κει στη νησιωτική Ελλάδα, όλα χωρούσαν κι όλα γίνονταν αμέσως αποδεκτά με ενθουσιασμό κι η ώρα περνούσε όμορφα. Κι ο Κωνσταντής αεικίνητος κι ακούραστος ένα πραγματικό «αερικό» της μουσικής. Με μεγάλη μου χαρά ανακαλύπτω ότι η παραδοσιακή μουσική απ' όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν προέρχεται έχει πολύ δυνατό εκτόπισμα στους μουσικόφιλους και ειδικά στη νέα γενιά. Η ύπαρξη συγκροτημάτων όπως οι Villagers of Ioannina City, οι Θραξ Πανκc, οι Baildsa έχει βοηθήσει σ' αυτό.
Η παραδοσιακή μουσική ίσως είναι «το ροκ του μέλλοντος μας».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ρουβίκωνα και το Κοινωνικό Κέντρο "Σκοπευτήριο"
*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Κωνσταντίνο Ρουμελιώτη και το MixGrill.