Οι περισσότεροι αγαπάμε τις λίστες ενώ κάποιοι άλλοι αγαπούν να τις μισούν. Όταν έχει να κάνει με τον κινηματογράφο πάντως, οι λίστες πολλές φορές αποδεικνύονται βοηθητικές, κατατοπιστικές ή και σωτήριες. Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια κάποιες είναι πλήρως αποπροσανατολιστικές. Όπως και να έχει, οι New York Times απευθύνθηκαν σε τέσσερις σκηνοθέτες (κινηματογράφου και τηλεόρασης) για να παρουσιάσει ο καθένας μία λίστα με τις πιο αγαπημένες του ταινίες του 21ου αιώνα.
Ποιοι είναι οι τέσσερις γνωστοί και μη εξαιρετέοι ερωτηθέντες; Η Sofia Coppola, που απέσπασε πριν ένα μήνα στις Κάννες για το "The Beguiled" το Βραβείο Σκηνοθεσίας και έγινε η δεύτερη γυναίκα που το πετυχαίνει αυτό, ο Denis Villeneuve που φέτος μας επιφύλαξε το "Arrival", ο Antoine Fuqua ενδεικτικά των "Training Day", "The Equalizer", "Southpaw" και του remake του western "The Magnificent Seven", καθώς και ο Paul Feig ηθοποιός και σκηνοθέτης σειρών όπως οι "The Office", "Madmen" και "Weeds" αλλά και του επιτυχημένου "Bridesmaids" ή του φετινού remake των "Ghostbusters".
Sofia Coppola: «Συνήθως μου αρέσουν πιο λεπτές ταινίες αλλά μπορώ να δω όλα τα είδη. Για τη συγκεκριμένη λίστα, σκέφτηκα απλά ταινίες που μου άρεσαν τα τελευταία 15 με 20 χρόνια. Τις βρίσκω εμπνευσμένες ταινίες, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που δεν έχω ξαναδεί και πολύ μακριά από αυτά που συνηθίζω να κάνω εγώ στις ταινίες μου. Σχετικά με την επιλογή της κωμωδίας "Daddy's Home" με τους Will Ferrell και Mark Wahlberg έχω να πω πως είναι η μόνη ταινία που και εγώ και τα παιδιά μου απολαμβάνουμε εξίσου. Αγαπώ τον Will Ferrell και αυτή η ταινία είναι διασκεδαστική και τρυφερή για να την παρακολουθήσεις με τα παιδιά σου!».
Οι επιλογές της Sofia Coppola:
Force Majeure, Ruben Östlund (2014)
The White Ribbon, Michael Haneke (2009)
The Savages, Tamara Jenkins (2007)
Head-On, Fatih Akin (2004)
Daddy’s Home, Sean Anders (2015)
Under the Skin, Jonathan Glazer (2013)
The Incredibles, Brad Bird (2004)
Together, Lukas Moodysson (2000)
Grizzly Man, Werner Herzog (2005)
Ida, Pawel Pawlikowski (2013)
Fιsh Tank, Andrea Arnold (2009)
Ex Machina, Alex Garland (2014)
Dennis Villeneuve: «Ποια ταινία είναι καλύτερη ανάμεσα στο "There Will Be Blood" και το "No Country for Old Men" (και οι δύο ταινίες του 2007;) Δύσκολη ερώτηση... Οδηγήθηκα στην επιλογή των δύο από την επίδραση που άσκησαν σε εμένα αυτές οι ταινίες τότε και μέχρι σήμερα. Ο χρόνος θα είναι ο τελικός δικαστής. Υπήρχαν συγκεκριμένες σκηνές που πήγαν πήγαν κατευθείαν στο κρανίο μου, σαν μια σφαίρα που απλώνει σωματίδια του εγκεφάλου μου στον τοίχο! Όπως ο πυροβολισμός του Daniel Day-Lewis την ώρα που βαπτίζει ένα μωρό με πετρέλαιο μετατρέποντας το "There Will Be Blood" σε μια νέα κλασική ταινία. Αισθάνθηκα το ίδιο βλέποντας το "Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους τον αδελφών Coen. H εικόνα των μποτών του αστυνομικού που σχηματίζουν σκοτεινά σημάδια στο πάτωμα, καθώς τον στραγγαλίζει ο δολοφόνος, παιγμένος από τον Javier Bardem, με έχει στοιχειώσει από τότε!».
Οι επιλογές του Dennis Villeneuve:
There Will Be Blood, Paul Thomas Anderson (2007)
No Country for Old Men, Ethan Coen, Joel Coen (2007)
Under the Skin, Jonathan Glazer (2013)
A Prophet, Jacques Audiard (2009)
Κυνόδοντας, Γιώργος Λάνθιμος (2009)
Dogville, Lars von Trier (2003)
Children of Men, Alfonso Cuarón (2006)
Inception, Christopher Nolan (2010)
Amores Perros, Alejandro González Iñárritu (2000)
Αntoine Fuqua: «Αγαπώ όλους τους τύπους των ταινιών. Από ταινίες με εμβληματικούς χαρακτήρες όπως το "There Will Be Blood" και ψυχαγωγικές ταινίες όπως τα "Gravity" και "Avatar' που με ταξίδεψαν σε άλλα μέρη και με γέμισαν ενθουσιασμό, μια υπενθύμιση σε όλους μας για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το όραμά μας. Το φετινό "Fences" μου έφερε στο νου την παιδική μου ηλικία στο Pittsburgh. Το "Munich" με δίδαξε όντας ταυτόχρονα διασκεδαστικό και αγωνιώδες με έναν τρόπο που μόνο ο Steven Spielberg ή ο Alfred Hitchcock θα μπορούσαν να αποσυρθούν. Και όπως όλοι, θέλω κι εγώ να καθίσω και απλά να απολαύσω το ποπ κορν μου παρακολουθώντας Hollywood, σε ταινίες όπως ο "Μονομάχος"».
Οι επιλογές του Antoine Fuqua:
Fences, Denzel Washington (2016)
Slumdog Millionaire, Danny Boyle & Loveleen Tandan (2008)
Beasts of the Southern Wild, Benh Zeitlin (2012)
Zero Dark Thirty, Kathryn Bigelow (2012)
Avatar, James Cameron (2009)
Munich, Steven Spielberg (2005)
There Will Be Blood, Paul Thomas Anderson (2007)
The Pianist, Roman Polanski (2002)
Eastern Promises, David Cronenberg (2007)
Gladiator, Ridley Scott (2000)
Paul Feig: «Είμαι ένας πολύ μη κυνικός δημιουργός. Μου αρέσουν τα τελειώματα που ανεβάζουν τον θεατή, τα happy-ends, μου αρέσει ο ρομαντισμός, οι ταινίες που σε κάνουν να νιώσεις καλά. Η καλύτερη εμπειρία που μπορεί να έχω είναι όταν ξεχνάω ότι παρακολουθώ μια ταινία ή όταν ως δημιουργός αναρωτιέμαι "Πώς το έκαναν αυτό;"»
Οι επιλογές του Paul Feig:
Napoleon Dynamite, Jared Hess (2004)
Moulin Rogue, Baz Luhrmann (2001)
Sing Street, John Carney (2016)
Deadpool, Tim Miller (2016)
This Is the End, Evan Goldberg & Seth Rogen (2013)
Amelie, Jean-Pierre Jeunet (2001)
Love Actually, Richard Curtis (2003)
A Single Man, Tom Ford (2009)
Moon, Duncan Jones (2009)
Casino Royale, Martin Campbell (2006)
Mustang, Deniz Gamze Ergüven (2015)
Σχολιάζοντας συνοπτικά τις επιλογές των τεσσάρων σκηνοθετών θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής:
- Πρόκειται για λίστες που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, με αυτή της Sofia Coppola να περιέχει τις πιο «ψαγμένες» και λιγότερο δημοφιλείς ταινίες ενώ με την τελευταία του Paul Feig να είναι με διαφορά η πιο «ανάλαφρη».
- Παρατηρούμε πως δύο λίστες διασταυρώνονται. Από τη μία ο Dennis Villeneuve και ο Antoine Fuqua ξεχωρίζουν το τείνοντα να γίνει κλασικό -αν δεν θεωρείται ήδη- "There Will Be Blood" του 2007 σε σκηνοθεσία Paul Thomas Anderson με έναν εντυπωσιακό Daniel Day-Lewis που δεν γινόταν να μην αποσπάσει το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για αυτή του την ερμηνεία. Από την άλλη, η Sofia Coppola και ο Dennis Villeneuve επέλεξαν το "Under The Skin", ταινία του 2013 από τον Jonathan Glazer με την Scarlett Johansson να πρωταγωνιστεί. Πρόκειται για μια ταινία που ή άρεσε πολύ σε κάποιους ή καθόλου.
- Οι τέσσερις σκηνοθέτες επέλεξαν τουλάχιστον μία ταινία από κάθε χρονιά (2000-2016), πλην του 2011 που δεν προτίμησαν κάποια. Όπως φάνηκε, η αγαπημένη χρονιά και των τεσσάρων συνολικά ήταν το 2009 με 7 ταινίες που κυκλοφόρησαν τότε να περιλαμβάνονται στις επιλογές τους, ενώ το 2007 ακολουθεί με 5 ταινίες. Οι ερωτηθέντες δεν δίστασαν να επιλέξουν και 3 πολύ πρόσφατες ταινίες, μόλις της προηγούμενης κινηματογραφικής σεζόν ("Fences", "Deadpool" & "Sing Street").
- Κανείς από τους τέσσερις δεν έτυχε να επιλέξει ταινία του άλλου. Στις επιλογές συναντάμε και αρκετά από τα «μεγάλα» ονόματα σκηνοθετών, ωστόσο από μία φορά τον καθένα (James Cameron, Roman Polanski, Coen Brothers, Lars von Trier, Christopher Nolan, Ridley Scott, Steven Spielberg, Kathryn Bigelow, Danny Boyle, Alejandro González Iñárritu, Alfonso Cuarón).
- Στις ταινίες συμπεριλαμβάνεται και μία ελληνική ταινία. Ο Dennis Villeneuve επέλεξε τον «Κυνόδοντα», την υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του σαρωτικού διδύμου Λάνθιμου - Φιλίππου.
- Και οι τέσσερις σκηνοθέτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό/μη αμερικάνικο κινηματογράφο (ενδεικτικά "Ida", "Amores Perros", "The Pianist", Amelie, Mustang").
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μία αντίστοιχη σύγκριση επιλογών και από Έλληνες σκηνοθέτες!