Βιβλιο-soundtrack: «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά» του Ian Rankin

Βιβλιο-soundtrack: «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά» του Ian Rankin

Μουσικές από το βιβλίο του Ian Rankin και άλλες εμπνευσμένες από τις αναφορές του.
Διαβάστηκε φορες
Στη σειρά άρθρων «Βιβλιο-soundtrack» ακούμε τραγούδια εμπνευσμένα από τις μουσικές και όχι μόνο αναφορές σε αστυνομικά μυθιστορήματα. Αυτή την εβδομάδα ξεφυλλίζουμε το βιβλίο «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά» του Ian Rankin, που πρωτοκυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Νάντης Σακκά.

Πρωτότυπη έκδοση: “Even Dogs In The Wild”, Orion Books, Νοέμβριος 2015.

Η υπόθεση
Η αστυνομία του Εδιμβούργου ερευνά μια σειρά δολοφονιών με τα θύματα να λαμβάνουν ένα περίεργο σημείωμα. Μάλιστα, ο παροπλισμένος αρχι-γκάνγκστερ Μπιγκ Τζερ Κάφερτι λαμβάνει ένα από τα σημειώματα μαζί με μια σφαίρα ξυστά από το κεφάλι του. Την ίδια στιγμή, τα αφεντικά του υποκόσμου της Γλασκώβης καταφθάνουν στην πόλη, μαζί με την ομάδα παρακολούθησής τους. Τι αναζητούν άραγε; Και πότε θα αποφασίσει επιτέλους η ομάδα παρακολούθησης να επέμβει;
Ο Τζον Ρέμπους συστρατεύεται με τη Σιβόν Κλαρκ και τον Μάλκομ Φοξ στην επίλυση της υπόθεσης. Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Στο μουσικό κομμάτι, που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι συγκριτικά μια από τις πιο φτωχές σε μουσικές παραπομπές δημιουργίες του Ian Rankin.

Τα τραγούδια

01. Associates - Even Dogs in the Wild
02. Bruce Hornsby & The Range - The Way It Is
03. Steve Miller Band - Quicksilver Girl
04. The Beach Boys - Heroes and Villains
05. Tom Waits - Downtown Train
06. Bryan Ferry - Kiss And Tell
07. Tommy Smith Group - Blues To You
08. James Blunt - Tears and Rain
09. Nirvana (UK) - The Picture of Dorian Gray
10. Associates - Even Dogs in the Wild







Associates - Even Dogs in the Wild
Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου (“Even Dogs in the Wild”) παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι των Σκωτσέζων Associates, που σχηματίστηκαν το 1976 στο Νταντί. Η μουσική τους είναι ένα ιδιόμορφο κράμα στοιχείων από new wave και punk. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να της δώσετε μια ευκαιρία. Το τραγούδι περιλαμβανόταν στο ντεμπούτο τους με τίτλο “The Affectionate Punch” του 1980.
Το “Even Dogs in the Wild” παρουσιάζεται ακόμα και ως μουσική αναφορά στον πρόλογο του βιβλίου, όπου παίζει από κασέτα σε ένα αυτοκίνητο. Μάλιστα ο ένας εκ των επιβατών του αυτοκινήτου δεν ενθουσιάστηκε ακριβώς από το τραγούδι και έβγαλε βίαια την κασέτα, καθώς η φωνή του τραγουδιστή τού ακουγόταν σαν να «του είχαν βάλει τα μπαλάκια στη μέγγενη». Ακραίο σχόλιο σε κάθε περίπτωση, το οποίο και δεν υιοθετούμε.

Ο Ρέμπους συνεχίζει να τσιγκλίζει τον Μάλκομ Φοξ με κάθε ευκαιρία. Εν προκειμένω, χρησιμοποιεί ένα τραγούδι του Bruce Hornsby για να του δείξει ότι δεν μπορεί να δεχθεί την υπάρχουσα κατάσταση ως de facto. Αμφιβάλλω ότι η μουσική παιδεία του Φοξ τον βοήθησε να κάνει τη σύνδεση με το τραγούδι. Το νόημα, πάντως, πρέπει να του έγινε σαφές!
Bruce Hornsby & The Range - The Way It Is

Η Σιβόν Κλαρκ επισκέπτεται τον Ρέμπους στο σπίτι του και ψαχουλεύει το ηχοσύστημά του. Το προηγούμενο βράδυ ο Ρέμπους είχε ρομαντική παρέα και το “Sailor” των Steve Miller Band είχε παραμείνει στο cd player. Ο Ρέμπους παραγγέλνει το “Quicksilver Girl”. Του ψιλοαρέσουν οι Steve Miller Band, παρότι του θυμίζουν Beach Boys ... σε καταστολή.
Steve Miller Band - Quicksilver Girl
The Beach Boys - Heroes and Villains


Η Σιβόν συνεχίζει το ψαχούλεμα των cds. Van Morrison, Rory Gallagher και Tom Waits βρίσκονται πάνω πάνω. Αν εξαιρέσει κανείς τον Van Morrison, δεν είναι ακριβώς ιδανική μουσική για καντάδα. Ελισσόμαστε για να αποφύγουμε και αυτό το σχόλιο και ακούμε ένα τραγούδι από το δίσκο “Rain Dogs” του Tom Waits. Δακρυσμένα άγρια σκυλιά, λοιπόν ...
Tom Waits - Downtown Train

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις του βιβλίου, γίνεται μια παραπομπή στο σεξουαλικό και κατασκοπευτικό σκάνδαλο Profumo που ξέσπασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960 με πρωταγωνιστές τον Υπουργό Πολέμου John Profumo και τη νεαρά Christine Keeler. Αρκετά χρόνια αργότερα, η Keeler εμφανίστηκε στο video clip ενός τραγουδιού του Bryan Ferry, το οποίο ίσως και να εμπνεύστηκε από τον πρότερο βίο της:
Bryan Ferry - Kiss And Tell
Διαβάστε περισσότερα για το σκάνδαλο Profumo εδώ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του ο Ρέμπους περνά από μια σχετικά κακόφημη γειτονιά του Εδιμβούργου, στην οποία θυμάται ότι μεγάλωσε ο σαξοφωνίστας Tommy Smith (γεννηθείς το 1967). Θα βρείτε αρκετά δείγματα της κλασικής παιδείας του Tommy Smith στη μουσική του. Προτίμησα κάτι που αποκαλύπτει περισσότερο τις τζαζ αποχρώσεις του (μιας και ως τζαζ μουσικό τον μνημονεύει ο Ρέμπους) από το σχήμα με το οποίο συμμετείχε στο Jazz Festival της Μπρατισλάβας το 2000.
Tommy Smith Group - Blues To You

Για τη συνέχεια θα μετατρέψουμε τη λογοτεχνική αναφορά της Σιβόν στο «Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ» του Oscar Wilde σε μουσική. Θα τη συνδυάσουμε μάλιστα με την άγνοια του Ρέμπους να αναγνωρίσει μια αναφορά στον James Blunt.
James Blunt - Tears and Rain
Nirvana (UK) - The Picture of Dorian Gray


* Trivia:
•    Όταν ο Ρέμπους συστήνεται με έναν αστυνομικό ονόματι Colin Blunt μπορεί μεν να αγνοεί για τους δικούς του λόγους τον James Blunt, αλλά θυμάται τον ... κατάσκοπο Anthony Blunt (1907-1983). Ο Anthony Blunt υπήρξε Βρετανός ιστορικός και παράλληλα πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα άνηκε στην ομάδα “Cambridge Five” που ήταν ενεργή από τη δεκαετία του 1930 ως και τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον Blunt το 1964 εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου στην MI5 και διατηρήθηκε μυστική από τις ... μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση ως το 1979, όταν η Margaret Thatcher το επιβεβαίωσε στο κοινοβούλιο. Διαβάστε περισσότερα για τη δράση του Blunt εδώ, εδώ και εδώ. Η ιστορία των “Cambridge Five” δραματοποιήθηκε από το BBC το 2003 σε μία μίνι τηλεοπτική σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Για ταινία δεν εντόπισα κάποια πρόσφατη νύξη, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει τον προγραμματισμό ο Spielberg, ελπίζω χωρίς τον Tom Hanks σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

•    Κι αν για τον τραγουδιστή Blunt δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι ιδιαίτερο -στο κάτω κάτω είναι καθαρά θέμα γούστου ... -, αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στους Nirvana, όχι την παρέα του Cobain, αλλά τους Άγγλους συνονόματούς τους. Οι Άγγλοι Nirvana σχηματίστηκαν το 1965 στο Λονδίνο με τη συμμετοχή του Έλληνα George Alex Spyropoulos, χωρίς ωστόσο να φτάσουν σε κανένα σημείο την καλλιτεχνική επιτυχία και δημοφιλία των μεταγενέστερών τους Αμερικανών. Το θέμα του ονόματος ρυθμίστηκε δικαστικά με τους Αμερικάνους να καταβάλλουν 100 χιλιάδες δολάρια. Ακούστε με δική σας ευθύνη τη διασκευή των Άγγλων στο “Lithium” από το δίσκο “Orange And Blue” του 1996. Σχεδόν ανατριχιαστική ...

Στο τέλος του βιβλίου ο Ρέμπους αγοράζει σε cd το “The Affectionate Punch” των Associates, όπως έπραξα κι εγώ άλλωστε. Και ακούει το τραγούδι που του θυμίζει όλες τις ιστορίες γιων και πατεράδων που ξεδιπλώθηκαν στις προηγούμενες σελίδες. Κλείνουμε κι εμείς κυκλικά από εκεί που ξεκινήσαμε, με τον Billy Mackenzie να τραγουδά για ένα αγόρι, ένα αγόρι φοβισμένο, παραμελημένο, εγκαταλειμμένο.
Associates - Even Dogs in the Wild

Somewhere deep in the night
There's a child on his own
And his pulse isn't there
And the house is aglow
With the light from outside
Well the house is aglow



*******************************************

Παραμείνετε στο Mix Grill, καθώς αύριο ξεκινά νέος διαγωνισμός σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για να κερδίσετε δυο αντίτυπα του βιβλίου «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά» του Ian Rankin που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση της Νάντης Σακκά. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα στο «Βιβλιο-soundtrack» θα ξεφυλλίσουμε τις μουσικές αναφορές από το «Rather Be The Devil», το πιο πρόσφατο βιβλίο του Ian Rankin που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2017 στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα