video club comic image

Οι Βιντεοκλάμπερς - Ελλάδα στα Όσκαρ: από τον Κακογιάννη, στον Λάνθιμο έως σήμερα

Οι Βιντεοκλάμπερς αυτή τη φορά σχολιάζουν τις επιλογές που έγιναν από την πλευρά της χώρας μας - ανά τα χρόνια - για την υποψηφιότητα του Ξενόγλωσσου Όσκαρ ή καλύτερα της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, όπως ονομάζεται πλέον η συγκεκριμένη κατηγορία.

Διαβάστηκε φορες

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά από την 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Το πόσο ενδιέφερε φέτος και το πόσο ενδιαφέρει και εκτιμάται γενικά πλέον ο θεσμός είναι ένα επεισόδιο από μόνο του (και θα επανέλθουμε κάποια στιγμή!).

Με αφορμή την ιστορία των βραβείων, οι Βιντεοκλάμπερς μελετήσαμε και ετοιμάσαμε ένα podcast αναδρομής στις ελληνικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Ακαδημία για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας (Ξενόγλωσσης, μέχρι πρότινος) και τις ελληνικές ταινίες που εν τέλει κέρδισαν μια υποψηφιότητα. Ξεκινώντας από την πρώτη πρότασή μας, τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη το 1955, και συνεχίζοντας μέχρι το 1970 με αλλεπάλληλες προτάσεις κλασικών ταινιών του παλιού κινηματογράφου και τρεις (!) συμμετοχές στα βραβεία («Ηλέκτρα», «Τα Κόκκινα Φανάρια», «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο»), τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 1995 οι προτάσεις ήταν πολύ λιγότερες, πάντα με μοτίβο Κακογιάννη. Έκτοτε, ξεχώριζε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος αλλά και ο... Γιώργος Χωραφάς.

Από το 2000 και μετά, εντύπωση προκαλεί η μοναδική καθαρόαιμη κωμωδία που προτείναμε ποτέ, το «Ένας κι Ένας» του Νίκου Ζαπατίνα, γεγονός το οποίο μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί δεν τολμήσαμε να στείλουμε τη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του "Safe Sex". Φυσικά, θα ξαναθυμηθούμε την «Πολίτικη Κουζίνα», που μας θύμισε το "Cinema Paradiso", για να φτάσουμε το 2010 στην υποψηφιότητα του Γιώργου Λάνθιμου με τον «Κυνόδοντα», που άλλαξε κατά πολύ το τοπίο. Το weird wave ελληνικό σινεμά μάς απασχολεί έκτοτε ως μοτίβο, φτάνοντας μέχρι τη φετινή πρόταση των «Μαγνητικών Πεδίων», ενώ ψάχνουμε απαντήσεις στο γιατί δεν προτάθηκαν από τους Έλληνες αρμόδιους η «Στρέλλα», το "Suntan", ο «Απόστρατος» ή οποιαδήποτε ταινία του Οικονομίδη που θα ξεχώριζε άλλωστε για τα... γαλλικά της.

Για να το ακούσετε, πατήστε απλά το play παρακάτω στην πλατφόρμα της αρεσκείας σας. 

Μην ξεχνάτε να κάνετε subscribe, follow ή όποια άλλη επιλογή σάς παρέχει η αγαπημένη σας πλατφόρμα, ώστε να μην χάνετε τα μελλοντικά podcasts των Βιντεοκλάμπερς.

Ακολουθήστε τους Βιντεοκλάμπερς στο Facebook.

Ακολουθήστε και ακούστε το Βίντεο Κλαμπ The Podcast στην πλατφόρμα της επιλογής σας:

YouTube (Βίντεο Κλαμπ The Podcast - Συζητάμε για ταινίες)
YouTube (Οι Βιντεοκλάμπερς)
Spotify
Google Podcasts
Castbox
Apple Podcasts
Overcast
Castro Podcasts

Διαβάστε ακόμα