Στη σειρά άρθρων «Βιβλιο-soundtrack» ακούμε τραγούδια εμπνευσμένα από τις μουσικές και όχι μόνο αναφορές σε αστυνομικά μυθιστορήματα. Αυτή την εβδομάδα ξεφυλλίζουμε το βιβλίο “Rather Be the Devil” του Ian Rankin που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο στη Μεγάλη Βρετανία από την Orion Books. Το βιβλίο αναμένεται στα ελληνικά στις αρχές Νοεμβρίου 2017 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η υπόθεση
Ο συνταξιοδοτημένος πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας του Εδιμβούργου Τζον Ρέμπους δε λέει να ησυχάσει μακριά από το σώμα. Θυμάται την υπόθεση δολοφονίας μιας νεαρής κοπέλας που είχε αναλάβει το 1978 ως νεαρός τότε αστυνομικός, η οποία έμεινε άλυτη να τον στοιχειώνει - άλλωστε, όλοι οι ντετέκτιβ έχουν μια (τουλάχιστον) υπόθεση από το παρελθόν που τους στοιχειώνει. Κι επειδή ο Ρέμπους δεν τα πάει καλά με τα φαντάσματα, αποφασίζει να ξεσκονίσει το φάκελο της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, ο Ντάριλ Κρίστι, αφεντικό του υποκόσμου του Εδιμβούργου, δέχεται επίθεση και όλα τα στοιχεία οδηγούν στον παροπλισμένο αρχι-γκάνγκστερ Μπιγκ Τζερ Κάφερτι. Την υπόθεση αναλαμβάνει η πρώην συνεργάτης του Ρέμπους επιθεωρήτρια Σιβόν Κλαρκ και η εμπλοκή του Ρέμπους είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Δείτε τον Ian Rankin να μιλά για το “Rather Be the Devil” και να διαβάζει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Εισαγωγικά στοιχεία
Όπως και το «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά», το αμέσως προηγούμενο βιβλίο του Ian Rankin, το “Rather Be the Devil” είναι συγκριτικά σχετικά φτωχό σε μουσικές αναφορές. Ωστόσο, στην ιστορία εμπλέκεται ο φανταστικός μουσικός Bruce Collier, μέλος του ροκ συγκροτήματος Blacksmith στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Μαθαίνουμε ότι ο Ρέμπους είχε παρακολουθήσει ζωντανά τους Blacksmith και είχε στην κατοχή του τρεις από τους δίσκους τους. Ο Collier εγκατέλειψε το συγκρότημα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα και έκανε στροφή σε πιο ποπ μουσικά μονοπάτια. Κατά τη διάρκεια μιας sold out περιοδείας του στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκέφτηκε και το Εδιμβούργο, την πόλη όπου γεννήθηκε. Και (οποία σύμπτωσις!) φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο όπου δολοφονήθηκε η κοπέλα της ιστορίας μας το 1978. Αποφεύγω περισσότερες λεπτομέρειες για να μην σας χαλάσω την απόλαυση να τις ανακαλύψετε μόνοι σας.
Τα τραγούδια
01. John Martyn - I'd Rather Be The Devil
02. John Martyn - The Easy Blues
03. B.B. King - When It All Comes Down
04. The Beatles - Back In The U.S.S.R.
05. The Walker Brothers - Make It Easy On Yourself
06. Anne Briggs - Blackwaterside
07. The Shadows - Apache
08. John Martyn - Johnny Too Bad
09. John Martyn - Solid Air
10. Rory Gallagher - Kickback City
11. John Martyn - Over The Hill
John Martyn - I'd Rather Be The Devil
Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι του Βρετανού John Martyn από το δίσκο “Solid Air” του 1973. Αν και ο τίτλος του βιβλίου ακούγεται περισσότερο σαν προτροπή, παρά σαν δήλωση. Ο Martyn πέθανε το 2009 σε ηλικία 60 ετών μετά από μια ζωή σε διαρκή μάχη με το αλκοόλ. Γεγονός που καθιστά σημαδιακή την αναφορά σε αυτό το βιβλίο στο οποίο ο Ρέμπους αποφασίζει να κόψει το ποτό και το τσιγάρο για λόγους υγείας.
Ο Ρέμπους είναι δύσκολος στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο, συμβαίνει να βρίσκεται σε μία σχέση, ίσως την πιο ολοκληρωμένη και δεμένη από τότε που χώρισε με τη γυναίκα του πριν από τριάντα και πλέον χρόνια. Σε μια από τις ρομαντικές συναντήσεις τους ο Ρέμπους βάζει το “Solid Air”, το οποίο τον συντρόφευε πάντα, ανεξάρτητα από τα προβλήματα στη ζωή του. Και σκέφτεται πόσο ωραίο πράγμα είναι για ένα δίσκο μόλις τελειώσει να σηκώνεις τη βελόνα και να τον βάζεις ξανά από την αρχή.
John Martyn - The Easy Blues
Καθώς ξεφυλλίζει αντίγραφα της εφημερίδας Scotsman που είχε κρατήσει για την υπόθεση της δολοφονημένης κοπέλας, ο Ρέμπους συναντά διάφορες ειδήσεις της εποχής (1978). Ανάμεσά τους η προβολή του “Revenge of the Pink Panther” (της έκτης ταινίας στη σειρά του Ροζ Πάνθηρα και πέμπτης με τον Peter Sellers) και η παρουσία του B.B. King στην εκπομπή του BBC2 “Old Grey Whistle Test”. Ας ακούσουμε ένα από τα τραγούδια εκείνης της βραδιάς:
B.B. King - When It All Comes Down
* Trivia: Όπως είχαμε μάθει στο «Άγιος ή αμαρτωλός;», ο Ρέμπους έχει ένα τραγούδι του B.B. King ως ringtone στο κινητό του.
Ο Ρέμπους συναντάται με τον Bruce Collier ο οποίος μόλις είχε τελειώσει την δική του εκδοχή στο τραγούδι:
The Beatles - Back In The U.S.S.R.
* Trivia: Το “Back In The U.S.S.R.” άνοιγε τον δίσκο The Beatles των Beatles, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως “White Album”. Την εποχή της ηχογράφησης του δίσκου υπήρχε μια ένταση στη σχέση του Ringo Starr με τους υπόλοιπους Beatles. Έτσι, τα ντραμς που ακούμε στο “Back In The U.S.S.R.” έπαιζε κυρίως ο Paul McCartney, συνεπικουρούμενος από τους Lennon και Harrison. Η μοναδική φορά που έπαιξε ο Ringo Starr το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν σε μια συναυλία των The Beach Boys το 1984. Δείτε το ιστορικό απόσπασμα εδώ.
Η Σιβόν Κλαρκ επισκέπτεται ένα κλαμπ στο πλαίσιο των ερευνών της και υποφέρει υπό τους ήχους μιας heavy metal μπάντας. Και μνημονεύει τον Burt Bacharach που απολαμβάνει να ακούει κάποια πρωινά. Ας ακούσουμε ένα από τα διασημότερα τραγούδια που έγραψε ο Bacharach παρέα με τον Hal David:
The Walker Brothers - Make It Easy On Yourself
* Trivia: Το “Make It Easy On Yourself” πρωτοτραγουδήθηκε από τον Jerry Butler το 1962, αλλά έγινε μεγάλη επιτυχία το 1965 από τους Walker Brothers. Το τραγούδι διασκεύασε και η Dionne Warwick το 1970 στο δίσκο της “Very Dionne”.
Στην ιστορία συναντάμε μια αστυνομικό ονόματι Anne Briggs. Ο Ρέμπους θυμάται ότι έχει ένα ή δυο δίσκους της συνονόματής της τραγουδίστριας σε βινύλιο.
Anne Briggs - Blackwaterside
* Trivia:
• Η Αγγλίδα τραγουδίστρια της φολκ Anne Briggs έκανε αρκετά μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες του 1960 και ’70. Το “Blackwaterside” είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι και η εκτέλεση της Briggs που ακούμε εδώ βρίσκεται στο δίσκο της που φέρει το όνομά της από το 1971. Διαβάστε περισσότερα για το τραγούδι και την ιστορία του.
• Παρά την επιτυχημένη της πορεία, η Anne Briggs εξαφανίστηκε από τη μουσική σκηνή από τα μέσα του ’70. Για αυτή την εξαφάνιση και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μίλησε το 2007 στη Guardian και τον Alexis Petridis σε μία σπάνια συνέντευξη.
Δεν με ξάφνιασε το γεγονός ότι ο Ρέμπους αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Άλλωστε, οι (νόμιμες) καταχρήσεις του εγγυούνταν ότι ήταν απίθανο να περάσει ήρεμα γεράματα. Και τα γεράματα έχουν φτάσει. Και πάλι όμως ένιωσα να συμπάσχω μαζί του, όταν φτάνει να περιμένει με αγωνία την ετυμηγορία των γιατρών για αυτήν τη «σκιά» που εμφανίζεται στις ακτινογραφίες του. Ωστόσο, καταφέρνει να διασκεδάζει το άγχος του βαφτίζοντας τη σκιά του “Hank Marvin”, από τον κιθαρίστα των Shadows.
The Shadows - Apache
* Trivia: Το “Apache” είναι μια ορχηστρική σύνθεση του Jerry Lordan και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία των Shadows καθορίζοντας την πορεία του συγκροτήματος, καθώς μέχρι τότε (1960) θεωρούνταν απλώς ως η μπάντα του Cliff Richard. Ο Hank Marvin είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του ιδιαίτερου ήχου του τραγουδιού, που έμεινε να χαρακτηρίζει ολόκληρη την ιστορία του συγκροτήματος, με το τρέμολο της Fender Stratocaster του.
Ο Ρέμπους επιστρέφει στο “Solid Air” του John Martyn καθόλη τη διάρκεια του βιβλίου και μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε κι άλλα τραγούδια από το δίσκο.
John Martyn - Johnny Too Bad
John Martyn - Solid Air
Στο αυτοκίνητό του ο Ρέμπους υποχρεώνεται να ακούει cds, έτσι αποκλείεται το “Solid Air”. Σε μια από τις διαδρομές του ακούει και τον αγαπημένο του Rory Gallagher.
Rory Gallagher - Kickback City
* Trivia: Ο Ian Rankin συμμετείχε σε μια πολύ ιδιαίτερη συλλογή εμπνευσμένη από τον Rory Gallagher που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο “Kickback City” τον Οκτώβριο του 2013. Σε αυτή θα βρείτε δύο cds με τραγούδια του Gallagher που μιλούν για εγκλήματα, μια νουβέλα του Ian Rankin με τίτλο “The Lie Factory” σε εικονογράφηση του Timothy Truman και το audiobook της νουβέλας σε ανάγνωση του Aidan Quinn.
Στο τέλος της ιστορίας ο Ρέμπους δειπνεί με την κοπέλα του στο εστιατόριο από το οποίο ξεκίνησαν όλα. Και μιλούν μεταξύ άλλων και για τα ιατρικά θέματα του Ρέμπους την ώρα που παίζει από τα ηχεία ένα τραγούδι από το στο “Solid Air” (οποία έκπληξις!). Αποφεύγω να αποκαλύψω περισσότερα για να μη χαλάσω τη δική σας έκπληξη.
John Martyn - Over The Hill
*******************************************
Όπως αποκάλυψε ο Ian Rankin, το 2017 δεν θα υπάρχει νέο βιβλίο του. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η συμφωνία με τους εκδότες του. Οπότε ευκαιρία να θυμηθούμε τα προηγούμενα βιβλία του, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 30 ετών από την πρώτη εμφάνιση του Τζον Ρέμπους στο μυθιστόρημα “Knots and Crosses”. Τον οποίο Ρέμπους λογικά θα ξανασυναντήσουμε στο μέλλον. Καλά να ‘ναι αυτός, καλά να ‘ναι ο Rankin, καλά να ‘μαστε κι εμείς!
Αυτή την εβδομάδα δε θα υπάρξει διαγωνισμός για βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μιας και το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Όσο για το «Βιβλιο-soundtrack», την επόμενη εβδομάδα κάνουμε μια παύση στις μουσικές αναφορές για να γνωρίσουμε το συγγραφέα που θα μας συντροφεύσει με τις ιστορίες του στα επερχόμενα άρθρα της στήλης.
Η υπόθεση
Ο συνταξιοδοτημένος πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας του Εδιμβούργου Τζον Ρέμπους δε λέει να ησυχάσει μακριά από το σώμα. Θυμάται την υπόθεση δολοφονίας μιας νεαρής κοπέλας που είχε αναλάβει το 1978 ως νεαρός τότε αστυνομικός, η οποία έμεινε άλυτη να τον στοιχειώνει - άλλωστε, όλοι οι ντετέκτιβ έχουν μια (τουλάχιστον) υπόθεση από το παρελθόν που τους στοιχειώνει. Κι επειδή ο Ρέμπους δεν τα πάει καλά με τα φαντάσματα, αποφασίζει να ξεσκονίσει το φάκελο της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, ο Ντάριλ Κρίστι, αφεντικό του υποκόσμου του Εδιμβούργου, δέχεται επίθεση και όλα τα στοιχεία οδηγούν στον παροπλισμένο αρχι-γκάνγκστερ Μπιγκ Τζερ Κάφερτι. Την υπόθεση αναλαμβάνει η πρώην συνεργάτης του Ρέμπους επιθεωρήτρια Σιβόν Κλαρκ και η εμπλοκή του Ρέμπους είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Δείτε τον Ian Rankin να μιλά για το “Rather Be the Devil” και να διαβάζει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Εισαγωγικά στοιχεία
Όπως και το «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά», το αμέσως προηγούμενο βιβλίο του Ian Rankin, το “Rather Be the Devil” είναι συγκριτικά σχετικά φτωχό σε μουσικές αναφορές. Ωστόσο, στην ιστορία εμπλέκεται ο φανταστικός μουσικός Bruce Collier, μέλος του ροκ συγκροτήματος Blacksmith στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Μαθαίνουμε ότι ο Ρέμπους είχε παρακολουθήσει ζωντανά τους Blacksmith και είχε στην κατοχή του τρεις από τους δίσκους τους. Ο Collier εγκατέλειψε το συγκρότημα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα και έκανε στροφή σε πιο ποπ μουσικά μονοπάτια. Κατά τη διάρκεια μιας sold out περιοδείας του στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκέφτηκε και το Εδιμβούργο, την πόλη όπου γεννήθηκε. Και (οποία σύμπτωσις!) φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο όπου δολοφονήθηκε η κοπέλα της ιστορίας μας το 1978. Αποφεύγω περισσότερες λεπτομέρειες για να μην σας χαλάσω την απόλαυση να τις ανακαλύψετε μόνοι σας.
Τα τραγούδια
01. John Martyn - I'd Rather Be The Devil
02. John Martyn - The Easy Blues
03. B.B. King - When It All Comes Down
04. The Beatles - Back In The U.S.S.R.
05. The Walker Brothers - Make It Easy On Yourself
06. Anne Briggs - Blackwaterside
07. The Shadows - Apache
08. John Martyn - Johnny Too Bad
09. John Martyn - Solid Air
10. Rory Gallagher - Kickback City
11. John Martyn - Over The Hill
John Martyn - I'd Rather Be The Devil
Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι του Βρετανού John Martyn από το δίσκο “Solid Air” του 1973. Αν και ο τίτλος του βιβλίου ακούγεται περισσότερο σαν προτροπή, παρά σαν δήλωση. Ο Martyn πέθανε το 2009 σε ηλικία 60 ετών μετά από μια ζωή σε διαρκή μάχη με το αλκοόλ. Γεγονός που καθιστά σημαδιακή την αναφορά σε αυτό το βιβλίο στο οποίο ο Ρέμπους αποφασίζει να κόψει το ποτό και το τσιγάρο για λόγους υγείας.
Ο Ρέμπους είναι δύσκολος στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο, συμβαίνει να βρίσκεται σε μία σχέση, ίσως την πιο ολοκληρωμένη και δεμένη από τότε που χώρισε με τη γυναίκα του πριν από τριάντα και πλέον χρόνια. Σε μια από τις ρομαντικές συναντήσεις τους ο Ρέμπους βάζει το “Solid Air”, το οποίο τον συντρόφευε πάντα, ανεξάρτητα από τα προβλήματα στη ζωή του. Και σκέφτεται πόσο ωραίο πράγμα είναι για ένα δίσκο μόλις τελειώσει να σηκώνεις τη βελόνα και να τον βάζεις ξανά από την αρχή.
John Martyn - The Easy Blues
Καθώς ξεφυλλίζει αντίγραφα της εφημερίδας Scotsman που είχε κρατήσει για την υπόθεση της δολοφονημένης κοπέλας, ο Ρέμπους συναντά διάφορες ειδήσεις της εποχής (1978). Ανάμεσά τους η προβολή του “Revenge of the Pink Panther” (της έκτης ταινίας στη σειρά του Ροζ Πάνθηρα και πέμπτης με τον Peter Sellers) και η παρουσία του B.B. King στην εκπομπή του BBC2 “Old Grey Whistle Test”. Ας ακούσουμε ένα από τα τραγούδια εκείνης της βραδιάς:
B.B. King - When It All Comes Down
* Trivia: Όπως είχαμε μάθει στο «Άγιος ή αμαρτωλός;», ο Ρέμπους έχει ένα τραγούδι του B.B. King ως ringtone στο κινητό του.
Ο Ρέμπους συναντάται με τον Bruce Collier ο οποίος μόλις είχε τελειώσει την δική του εκδοχή στο τραγούδι:
The Beatles - Back In The U.S.S.R.
* Trivia: Το “Back In The U.S.S.R.” άνοιγε τον δίσκο The Beatles των Beatles, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως “White Album”. Την εποχή της ηχογράφησης του δίσκου υπήρχε μια ένταση στη σχέση του Ringo Starr με τους υπόλοιπους Beatles. Έτσι, τα ντραμς που ακούμε στο “Back In The U.S.S.R.” έπαιζε κυρίως ο Paul McCartney, συνεπικουρούμενος από τους Lennon και Harrison. Η μοναδική φορά που έπαιξε ο Ringo Starr το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν σε μια συναυλία των The Beach Boys το 1984. Δείτε το ιστορικό απόσπασμα εδώ.
Η Σιβόν Κλαρκ επισκέπτεται ένα κλαμπ στο πλαίσιο των ερευνών της και υποφέρει υπό τους ήχους μιας heavy metal μπάντας. Και μνημονεύει τον Burt Bacharach που απολαμβάνει να ακούει κάποια πρωινά. Ας ακούσουμε ένα από τα διασημότερα τραγούδια που έγραψε ο Bacharach παρέα με τον Hal David:
The Walker Brothers - Make It Easy On Yourself
* Trivia: Το “Make It Easy On Yourself” πρωτοτραγουδήθηκε από τον Jerry Butler το 1962, αλλά έγινε μεγάλη επιτυχία το 1965 από τους Walker Brothers. Το τραγούδι διασκεύασε και η Dionne Warwick το 1970 στο δίσκο της “Very Dionne”.
Στην ιστορία συναντάμε μια αστυνομικό ονόματι Anne Briggs. Ο Ρέμπους θυμάται ότι έχει ένα ή δυο δίσκους της συνονόματής της τραγουδίστριας σε βινύλιο.
Anne Briggs - Blackwaterside
* Trivia:
• Η Αγγλίδα τραγουδίστρια της φολκ Anne Briggs έκανε αρκετά μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες του 1960 και ’70. Το “Blackwaterside” είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι και η εκτέλεση της Briggs που ακούμε εδώ βρίσκεται στο δίσκο της που φέρει το όνομά της από το 1971. Διαβάστε περισσότερα για το τραγούδι και την ιστορία του.
• Παρά την επιτυχημένη της πορεία, η Anne Briggs εξαφανίστηκε από τη μουσική σκηνή από τα μέσα του ’70. Για αυτή την εξαφάνιση και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μίλησε το 2007 στη Guardian και τον Alexis Petridis σε μία σπάνια συνέντευξη.
Δεν με ξάφνιασε το γεγονός ότι ο Ρέμπους αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Άλλωστε, οι (νόμιμες) καταχρήσεις του εγγυούνταν ότι ήταν απίθανο να περάσει ήρεμα γεράματα. Και τα γεράματα έχουν φτάσει. Και πάλι όμως ένιωσα να συμπάσχω μαζί του, όταν φτάνει να περιμένει με αγωνία την ετυμηγορία των γιατρών για αυτήν τη «σκιά» που εμφανίζεται στις ακτινογραφίες του. Ωστόσο, καταφέρνει να διασκεδάζει το άγχος του βαφτίζοντας τη σκιά του “Hank Marvin”, από τον κιθαρίστα των Shadows.
The Shadows - Apache
* Trivia: Το “Apache” είναι μια ορχηστρική σύνθεση του Jerry Lordan και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία των Shadows καθορίζοντας την πορεία του συγκροτήματος, καθώς μέχρι τότε (1960) θεωρούνταν απλώς ως η μπάντα του Cliff Richard. Ο Hank Marvin είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του ιδιαίτερου ήχου του τραγουδιού, που έμεινε να χαρακτηρίζει ολόκληρη την ιστορία του συγκροτήματος, με το τρέμολο της Fender Stratocaster του.
Ο Ρέμπους επιστρέφει στο “Solid Air” του John Martyn καθόλη τη διάρκεια του βιβλίου και μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε κι άλλα τραγούδια από το δίσκο.
John Martyn - Johnny Too Bad
John Martyn - Solid Air
Στο αυτοκίνητό του ο Ρέμπους υποχρεώνεται να ακούει cds, έτσι αποκλείεται το “Solid Air”. Σε μια από τις διαδρομές του ακούει και τον αγαπημένο του Rory Gallagher.
Rory Gallagher - Kickback City
* Trivia: Ο Ian Rankin συμμετείχε σε μια πολύ ιδιαίτερη συλλογή εμπνευσμένη από τον Rory Gallagher που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο “Kickback City” τον Οκτώβριο του 2013. Σε αυτή θα βρείτε δύο cds με τραγούδια του Gallagher που μιλούν για εγκλήματα, μια νουβέλα του Ian Rankin με τίτλο “The Lie Factory” σε εικονογράφηση του Timothy Truman και το audiobook της νουβέλας σε ανάγνωση του Aidan Quinn.
Στο τέλος της ιστορίας ο Ρέμπους δειπνεί με την κοπέλα του στο εστιατόριο από το οποίο ξεκίνησαν όλα. Και μιλούν μεταξύ άλλων και για τα ιατρικά θέματα του Ρέμπους την ώρα που παίζει από τα ηχεία ένα τραγούδι από το στο “Solid Air” (οποία έκπληξις!). Αποφεύγω να αποκαλύψω περισσότερα για να μη χαλάσω τη δική σας έκπληξη.
John Martyn - Over The Hill
*******************************************
Όπως αποκάλυψε ο Ian Rankin, το 2017 δεν θα υπάρχει νέο βιβλίο του. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η συμφωνία με τους εκδότες του. Οπότε ευκαιρία να θυμηθούμε τα προηγούμενα βιβλία του, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 30 ετών από την πρώτη εμφάνιση του Τζον Ρέμπους στο μυθιστόρημα “Knots and Crosses”. Τον οποίο Ρέμπους λογικά θα ξανασυναντήσουμε στο μέλλον. Καλά να ‘ναι αυτός, καλά να ‘ναι ο Rankin, καλά να ‘μαστε κι εμείς!
Αυτή την εβδομάδα δε θα υπάρξει διαγωνισμός για βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μιας και το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Όσο για το «Βιβλιο-soundtrack», την επόμενη εβδομάδα κάνουμε μια παύση στις μουσικές αναφορές για να γνωρίσουμε το συγγραφέα που θα μας συντροφεύσει με τις ιστορίες του στα επερχόμενα άρθρα της στήλης.