Η ταινία "The Escape", βρετανική παραγωγή του 2017 σε σκηνοθεσία του Dominic Savage, προβλήθηκε πρόσφατα στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο «Μία Ευτυχισμένη Γυναίκα». Πρόκειται για ένα υπαρξιακού προβληματισμού love story μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, με επίκεντρο την ζωή της Tara που ζει σε ένα προάστιο του Λονδίνου. Την παρακολουθούμε στους ρόλους της συζύγου και της μητέρας, διαθέσιμης μόνο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των υπόλοιπων μελών καθώς και τις κοινωνικές συμβάσεις απέναντι στους γείτονες και την μητέρα της.
Από την πρώτη κιόλας σκηνή γίνεται εμφανής η αποστροφή της προς αυτό τον τρόπο ζωής και η ανάγκη της να καλύψει δικές της ενδότερες ανάγκες, που κανείς δεν αναρωτιέται ποιες είναι. Αποφασίζοντας να δώσει προτεραιότητα στον εαυτό της για να ανακουφίσει τα συναισθήματά της, βρίσκει αντιμέτωπη την οικογένειά της και κάνει αυτό που πολλοί άνθρωποι έχουν φανταστεί αλλά δεν έχουν ποτέ τολμήσει: απόδραση σε μία άλλη χώρα, μακριά από υποχρεώσεις.
Η ιδέα του Dominic Savage θέτει στο επίκεντρο ζητήματα της θέσης της γυναίκας στην οικογένεια και της γυναικείας ψυχοσύνθεσης μέσα σε ένα κλίμα που υποτιμά τις ενδότερες ανάγκες και εκθειάζει το prestige και τις κοινωνικές συμβάσεις. Με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο προβληματίζει για τον ψυχισμό των γυναικών και για το πώς ο περίγυρος αγνοεί επιδεικτικά την ανάγκη τους για υποστήριξη, ενώ βιώνουν κατάφωρη δυσφορία με την καθημερινή ρουτίνα.
Στα θετικά της ταινίας αναμφίβολα βρίσκονται τα εξωτερικά γυρίσματα, που παρουσιάζουν τοπία ονειρικά για την πρωταγωνίστρια, σε αντίθεση με τον κλειστό και μουντό χώρο του σπιτιού, αλλά και η μουσική επιμέλεια. Η Gemma Arterton ως Tara εκφράζει στο πρόσωπό της το παράπονο και την στεναχώρια με ελάχιστους διαλόγους και μόνο ένα μεγάλο ξέσπασμα. Η σιωπή που επικρατεί σε πολλές στιγμές της ταινίας φαίνεται σαν να γεμίζει θόρυβο από την εσωτερική της κραυγή. Ο Dominic Cooper ως Mark, μέσω της αδιαφορίας που επιδεικνύει και της άγνοιας για αυτή την κραυγή της συζύγου του, υιοθετεί εύκολα τον ρόλο του εγωκεντρικού και πατριαρχικού συζύγου, εγείροντας την αντιπάθεια του θεατή.
Παρόλο που οι ηθοποιοί και οι σκηνές είναι πολύ ρεαλιστικές και ο σκηνοθέτης δουλεύει κυρίως με κοντινά στο πρόσωπο για την απόδοση του συναισθήματος, το ζήτημα που θίγει εκτιμάται μόνο «στο περίπου», παραβλέποντας την αιτία και την κατάληξη. Με άλλα λόγια, πώς αυτή η γυναίκα έφτασε στο σημείο να αισθάνεται έτσι στο τώρα, έχοντας ήδη γεννήσει δύο παιδιά; Τελικά, πώς αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα την κατάσταση; Αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα θα έκαναν την διαφορά στην συνολική εικόνα της ταινίας.
Στις ημέρες μας, που η υποτιθέμενη ισότητα των φύλων θέτει ακόμα μεγαλύτερους προβληματισμούς για το αν πράγματι οι γυναίκες έχουν τις ίδιες αξιώσεις με τους άντρες σε όλους τους τομείς, θα ήταν καλό ταινίες σαν και το «Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα» να δίνουν έμπνευση μέσα από μία πιο ολοκληρωμένη και πιο to the point αφήγηση.
* Η ταινία "The Escape" (ελληνικός τίτλος «Μία Ευτυχισμένη Γυναίκα») προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες στα μέσα Νοεμβρίου 2019 σε διανομή της Neo Films.