Στο καλοκαίρι του κορονοϊού, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προσαρμοστεί πλήρως στη νέα κατάσταση κι είναι από τους πρώτους διοργανωτές συναυλιών κι άλλων εκδηλώσεων, που έχουν μικρό κοινό με τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και ζωντανή μετάδοση μέσα από το Facebook Watch και το YouTube.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο θόλος του ΚΠΙΣΝ φιλοξένησε την φοβερή solo εμφάνιση του αγαπημένου Αλκίνοου Ιωαννίδη, την ξεχωριστή και συνάμα πολύ όμορφη συνεύρεση του Βασιλικού με μια ορχήστρα πνευστών και πιάνου, τις ευρηματικές ατάκες του Φοίβου Δεληβοριά, την φρεσκάδα του Leon of Athens και της Κατερίνας Ντούσκα, την ταξιδιάρικη νοσταλγία του Βαγγέλη Γερμανού (χθες βράδυ) κ.α. Έχοντας δει τις περισσότερες από τις παραπάνω συναυλίες σε live streaming μετάδοση, πρέπει να παραδεχτώ ότι η παραγωγή είναι υψηλού επιπέδου, ανάλογου του ονόματος του ΚΠΙΣΝ.
Αυτές οι μεταδόσεις παραμένουν δύο ημέρες στο Facebook Watch και το Youtube και μετά αποσύρονται (στο YouTube υπάρχουν κάποιες από τις παλαιότερες συναυλίες, αλλά όχι όλες). Επικοινωνήσαμε με την Θάλεια Γελαδάκη από το Γραφείο Τύπου του ΚΠΙΣΝ, η οποία μας είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι στα άμεσα πλάνα τους να δημοσιευθούν αυτά τα βίντεο για ευρεία χρήση ανά πάσα στιγμή είτε δωρεάν, ή επί πληρωμή.
Θα ήθελα λοιπόν να κάνω μια πρόταση στους ανθρώπους του ΚΠΙΣΝ, οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλές φορές την αγάπη τους για τον Πολιτισμό.
Σε μια χρονιά όπου ο Πολιτισμός βάλλεται απίστευτα πολύ κι άνθρωποι του χώρου έχουν βιοποριστικό πρόβλημα, το ΚΠΙΣΝ θα μπορούσε να προσφέρει αυτές τις συναυλίες είτε με live streaming ή video on demand στα μέλη του, τα οποία θα πληρώσουν ένα μικρό ποσό ανά μήνα ή ανά εκδήλωση και τα έσοδα θα πηγαίνουν σε Σύλλογο των Μουσικών της χώρας. Αυτή η πρόταση βέβαια μπορεί να επεκταθεί και στο θέατρο και σε άλλες τέχνες.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται 3 σημαντικά πράγματα:
1) Το ΚΠΙΣΝ αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη στήριξη του στον πολιτισμό και κυρίως στους ανθρώπους του χώρου, που επηρεάζονται περισσότερο.
2) Το κοινό προσφέρει μεν στους μουσικούς και παράλληλα μαθαίνει το «προϊόν» της live streaming μετάδοσης, η οποία δεν είναι δωρεάν, αλλά έχει μικρό αντίτιμο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την «εκπαίδευση» του κοινού σ' αυτή τη νέα υπηρεσία, η οποία δειλά-δειλά εμφανίζεται με τις μεταδόσεις των συναυλιών στην Τεχνόπολη και το ποσό των 3 Ευρώ που πρέπει να δώσεις για να τις δεις και την δημιουργία του estage.gr, το οποίο αναλαμβάνει και την υλικοτεχνική υποδομή μιας μετάδοσης.
3) Το ΚΠΙΣΝ δημιουργεί μια βάση με μέλη, στα οποία μπορεί να κάνει πολλαπλές παροχές και να έχει μια όμορφη και πιστή σχέση μαζί τους.
Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι που τρέχουν τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά τους και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν για άλλη μια φορά να είναι στους πρώτους που δοκιμάζουν νέες υπηρεσίες.