«Φίλους κτίζε και μη χρήματα».
Ο Αίσωπος, στον οποίο αποδίδεται το παραπάνω ρητό, ήταν αρχαίος Έλληνας μυθοποιός. Πρώτος χρησιμοποίησε στις αφηγήσεις του το είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία.
Σκηνή Πρώτη
Παιδική χαρά σε αστική περιοχή, παίζουν και αλαλάζουν χαρούμενα 3-4 οκτάχρονοι μπόμπιρες. Ο ξανθός με την φράντζα και τον λεκέ από παγωτό στο μπλουζάκι πλησιάζει τον γεμάτο, που παίζει στο σκάμμα πιο κάτω μόνος του και απλά, χωρίς φιλτράρισμα και επεξεργασία του ζητά να γίνουν φίλοι και να παίξουν μαζί.
Σκηνή Δεύτερη
(Zorba the Greek, 1964) Τελευταία σκηνή
Ο Ζορμπάς μιλάει στον Καζαντζάκη:
- Αφεντικό , σ’ αγαπώ πολύ για να μην σου το πω. Τα έχεις όλα. Ένα πράγμα μόνο σου λείπει… η τρέλα. Ο άνθρωπος χρειάζεται λίγη τρέλα διαφορετικά… ποτέ δεν τολμάει να κόψει το σκοινί και να ελευθερωθεί.
Ο Καζαντζάκης σηκώνεται και πάει προς την αμμουδιά προβληματισμένος.
- Μου θύμωσες αφεντικό;
Κουνάει αρνητικά το κεφάλι και λέει:
- Μάθε με να χορεύω.
- Είπες να χορεύω…. Πάμε, παλληκάρι μου!
Και ακολουθεί η σκηνή με τον χορό του Ζορμπά που διαφήμισε την Ελλάδα στα πέρατα της γης. Μια εξομολόγηση ανάμεσα σε δυο φίλους με την καλύτερη δυνατή μουσική υπόκρουση.
Τα παρακάτω τραγούδια είναι για τους φίλους, τους δικούς σας και τους δικούς μου (Νίκο, Μάκη και Αντώνη) και η ζωή μερικές φορές κυλάει σαν ταινία.
Τα τραγούδια
1. Μίκης Θεοδωράκης - Ζορμπάς
2. Σταύρος Ξαρχάκος - Ο Χορός του Σάκαινα
3. Πόλυ Πάνου - Τι σου 'κανα και πίνεις
4. Δημήτρης Παπαμιχαήλ - Μάτια βουρκωμένα
5. Αλίκη Βουγιουκλάκη & Δημήτρης Παπαμιχαήλ - Υπομονή
6. Γιάννης Πουλοπουλος - Απόψε κλαίει ο ουρανός
7. Δημήτρης Παπαμιχαηλ - Εγώ είμαι του βαρκάρη γιος
8. Γιώργος Νταλάρας - Έχω ένα καφενέ
9. Γιώργος Ζαμπέτας - Ο Μαθητής
10. Γιάννης Πουλόπουλος - Μην του μιλάτε του παιδιού
11. Στράτος Διονυσίου - Βρέχει φωτιά στη στράτα μου
Υ.Γ. 1: Φίλος είναι αυτός που σε παίρνει τρεις το ξημέρωμα τηλέφωνο για να σου πει «Έλα τώρα σπίτι» γιατί ο πόνος της αγάπης τον έχει καταβάλει και σε θέλει κοντά του.
Υ.Γ. 2: Φίλος είναι αυτός, ο οποίος απαιτείς να σου μάθει «χασάπικο» αξημέρωτα μετά από κραιπάλη γιατί έτσι έγινε … και στην ταινία.