giannisKotsiras

Γιάννης Κότσιρας: Η απάντηση στο εξώδικο της ΠΟΘΑ ήταν η απελευθέρωση της μουσικής

Με αφορμή τις καλοκαιρινές συναυλίες που έρχονται μιλήσαμε με τον Γιάννη Κότσιρα για τα όσα σχεδιάζει. Η κουβέντα επεκτάθηκε στον πρόσφατο δίσκο του, «Κοίτα Γύρω», στην καραντίνα με τις επιπτώσεις της και τα παιδικά τραγούδια που ετοιμάζει.

Διαβάστηκε φορες

Με τον πρόσφατο δίσκο του «Κοίτα Γύρω» να έχει αγκαλιαστεί από το κοινό, ο Γιάννης Κότσιρας ξεκινάει τις καλοκαιρινές συναυλίες του από την Τεχνόπολη. Η χαρακτηριστική του χροιά τον έχει κατατάξει στους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες μέσα από μια μεγάλη πορεία που έχει κάνει στο τραγούδι. Ο Γιάννης Κότσιρας αγαπάει τη μουσική και μιλάει όταν κάτι έχει να πει. Τον πετύχαμε στην Κύπρο, εκεί από όπου ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι για εκείνον και μιλήσαμε για την πανδημία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μουσική, και για τις επερχόμενες συναυλίες του. 

«Η επιστροφή στις συναυλίες ήταν πολύ ωραία για όλους μας. Ένιωσα τρακ σαν την πρώτη φορά αλλά και συγκινήθηκα σε πολλές στιγμές», λέει με γλαφυρό τρόπο για τα συναισθήματα που ένιωσε μετά από εννιά μήνες απραξίας. Αν και δικαιολογημένα αισθάνεται ότι πρέπει να ξαναβρεί τα πατήματά του στη σκηνή, όπως λέει γελώντας, θα το κρίνουμε στις συναυλίες που έρχονται.

Κατά την κουβέντα μας μπορεί να τον πετύχαμε στην Κύπρο, η βάση του όμως παραμένει η Αθήνα. Έχει ξεκάθαρη ματιά για την πόλη - και τη χώρα - του σήμερα: «Η Αθήνα είναι η πόλη μου. Δεν έχει αλλάξει η Αθήνα, έχει αλλάξει η Ελλάδα, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο. Έχουμε μια χώρα η οποία έχει γίνει φοβική, σαφέστατα πιο φτωχή. Ο κόσμος έχει φτωχοποιηθεί σε ένα τεράστιο κομμάτι του, ακόμα υπάρχει ένας έντονος διχασμός ανάμεσα στους ανθρώπους που κάνουν τα εμβόλια και σε αυτούς που δεν θέλουν να τα κάνουν. Και σε αυτό σαφέστατα παίζει μεγάλο ρόλο η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης. Τι να σας πω; Γενικά, δεν είναι πολύ καλά τα νέα, τουλάχιστον εγώ αυτό εισπράττω, ως πολίτης.»

Η αποδοχή του «Κοίτα Γύρω» και η δημιουργία του

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον πρόσφατο δίσκο του «Κοίτα Γύρω», ο οποίος κυκλοφόρησε από τη Minos EMI / Universal, και έχει ήδη βρει το κοινό του, χωρίς καν να έχει παρουσιαστεί ζωντανά ολόκληρος. «Είναι πάρα πολύ συγκινητικό όλο αυτό που έχει συμβεί, διότι είναι ένας δίσκος ο οποίος ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα να συμβεί αυτό. Πρωταγωνιστής είναι το ομώνυμο τραγούδι που έγινε σαν κοινωνικό μήνυμα και γίνεται συζήτηση γι' αυτό από τα σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά) μέχρι και το Μαϊάμι, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα! Το "Κοίτα Γύρω" περιγράφει όλα αυτά που ζούμε. Δεν περιγράφει μόνο την πανδημία, περιγράφει όλες τις άσχημες πλευρές της σύγχρονης κοινωνίας που βιώνουμε. Ακόμα και η περιγραφή του τρόπου που μπορούμε να νικήσουμε το σκοτάδι το αναφέρει!»

Ο καινούργιος δίσκος ήρθε τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη δουλειά του, αυτή του 2016 με τίτλο «Ψεύτης Καιρός». Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν βγάζω δίσκο όταν το επιβάλλει η εμπορική ανάγκη. Όταν αισθανθώ ότι έχω να πω πράγματα, τότε βγάζω δίσκο, ειδάλλως γιατί να βγάλω;» Είναι χειμαρρώδης και ενθουσιώδης ταυτόχρονα όταν μιλάει για το νέο υλικό αλλά και για την ομάδα που τον πλαισιώνει. Σημαντικό ρόλο στο νέο δίσκο έχει ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, ο μαέστρος και ενορχηστρωτής του. «Ο Αλέξανδρος έχει παίξει ακριβώς πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος συγκεντρώνει μέσα του πάρα πολλούς μουσικούς πολιτισμούς. Από την κλασική παιδεία του μέχρι την απόλυτη underground post rock μουσική η οποία είναι πολύ σύγχρονη. Μπόρεσε να δώσει το βάρος σε καθένα από αυτά που του χρειαζόταν. Κάθε τραγούδι μέσα στο δίσκο έχει και κάτι διαφορετικό.»

Από τη συζήτησή μας δεν έλειψε ο Μάνος Ελευθερίου, με αφορμή και το ποίημά του, «Στον Κόσμο Αυτό», που συμπεριλαμβάνεται μαζί με δέκα ακόμα τραγούδια στην τελευταία κυκλοφορία του. «Αγαπώ την ποίηση πάρα πολύ, από μικρός. Το συγκεκριμένο ποίημα του Μάνου ήταν αφιερωμένο στην αδερφή του. Γενικότερα, με τον Ελευθερίου υπήρχε μια μεγάλη αγάπη. Πάντα ήθελε να βρισκόμαστε, να μου λέει ιστορίες. Πάντα συζητούσαμε. Ήταν ίσως από τους μεγάλους μας στιχουργούς και ποιητές. Ένα ανοιχτό και ελεύθερο μυαλό και αυτό τον διαφοροποίησε από τους υπόλοιπους. Πρότεινε νέα μετρήματα, όπως εξάστιχα και πεντάστιχα στιχουργικά.»

Ακολούθησε αβίαστα η απορία μου για το πώς βλέπει την κατάσταση με τα πνευματικά δικαιώματα στη χώρα μας με εκείνον να απαντάει : «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των δημιουργών, η οποία είμαι σίγουρος ότι σιγά σιγά θα καμφθεί. Μόλις υπάρξει ένα ενιαίο σώμα όλων αυτών θα βγει προς όφελος της μουσικής»

Οι Ζωντανές Συναυλίες και η Τεχνόπολη

Οι προηγούμενοι εννέα μήνες ήταν χωρίς συναυλίες, όπως είναι γνωστό. Ωστόσο, ο Γιάννης Κότσιρας έκανε δύο διαδικτυακές συναυλίες, μία στην Έδεσσα και μία στο Σταυρό του Νότου. Ήταν μια περίεργη αίσθηση για τον ίδιο και είχε την απορία για το πώς περνάει ο κόσμος. «Τα συναισθήματά μου ήταν διφορούμενα έως και αμήχανα σε ένα βαθμό. Όσα γραπτά μηνύματα και να λάβεις, αυτά δε μπορούν να υποκαταστήσουν το βλέμμα του θαυμασμού και της συγκίνησης.» Έφτασε όμως εκείνη η πολυπόθητη στιγμή να ζήσουμε ξανά τον παλμό μιας συναυλίας. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο; 

Πριν από λίγες μέρες κοινοποιήθηκε ένα εξώδικο από την Π.Ο.Θ.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος) προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά με αφορμή τις δηλώσεις του περί της ύπαρξης παγκόσμιων ερευνών οι οποίες επεσήμαναν πως οι συναυλίες αλλά και η ύπαρξη μουσικής ενισχύουν τη διασπορά του ιού, ζητώντας του την κοινοποίηση των ερευνών που επικαλείται. 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει γι' αυτό το θέμα: «Ήταν μια αναγκαία κίνηση αυτή, δεδομένου ότι δεν γίνεται να κατηγορούμε μονίμως τη μουσική για διάφορα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, πιάστηκε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ουσιαστικά, να κάνει διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αναφέρθηκε σε έρευνες που δεν υπάρχουν! Αντιθέτως, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως όταν γίνονται συναυλίες ή μουσική με μέτρα δεν υπάρχει καμία διασπορά. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε και με τις ευθύνες των πολιτικών και το κατά πόσο αυτές πρέπει να αποδίδονται. Η απάντησή του στο εξώδικο της ΠΟΘΑ, ήταν απελευθέρωση της μουσικής! Τόσο το άνοιγμα της μουσικής στην εστίαση, όσο και άνοιγμα των συναυλιών και το ανέβασμα του ποσοστού χωρητικότητας. Για εμάς αυτή η κίνηση λέει πάρα πολλά.»

Έτσι μετά τις συναυλίες στην Κύπρο από όπου ξεκίνησε, προσγειώνεται στην Τεχνόπολη στις 23 Ιουνίου με μια ομάδα εξαίρετων συνεργατών. Γι' αυτό λοιπόν, καθ' ύλην αρμόδιος για να μας τους συστήσει είναι ο ίδιος:

«Καταρχήν έχω την Δήμητρα Μπουλούζου, με την οποία συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια τώρα. Είναι μια εκπληκτική τραγουδίστρια, μια σπουδαία μουσικός στο βιολί. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτήν γιατί τη γνώρισα στο "Περιβόλι Τ' Ουρανού" σε έναν χώρο, από τον οποίο ξεκίνησα κι εγώ. Ενώ γνώρισα ένα συνεσταλμένο κορίτσι, παίρνοντας την δίπλα μου, αποκαλύφθηκε μια τεράστια τραγουδίστρια και μια σπουδαία μουσικός. Έχουμε μετά τον "υπερμέγιστο" Βαγγέλη Μαχαίρα, συνθέτης πάρα πολύ σοβαρός κι ένας από τους καλύτερους σολίστες που έχει η Ελλάδα στο μπουζούκι. Έχω έναν από τους σπουδαιότερους ηλεκτρικούς κιθαρίστες, τον Κώστα Μιχαλό ο οποίος αποτελεί από μόνος του ηχητική πρόταση για όλους τους ηλεκτρικούς κιθαρίστες. Ακόμα, έχει έρθει ένας πιτσιρικάς στη παρέα. Ο γιος του Στάθη Παχίδη, Ηρακλής, στα τύμπανα ο οποίος είναι η νέα γενιά, η νέα φουρνιά και ο οποίος «ζευγαρώνει» με την παλιά φουρνιά από τους μπασίστες, την «παλιοσειρά» τον Γιάννη Πλαγιαννάκο, γνωστό από τους ΤΑΚΙΜ αλλά κι από τις συνεργασίες του και με μένα και με τον Παντελή Θαλασσινό. Άφησα στο τέλος, βέβαια, τον Αλέξανδρο, για τον οποίο μίλησα και στην αρχή, τον Λιβιτσάνο, ο οποίος έχει αναλάβει και να ενορχηστρώνει ζωντανά, να παίζει, να φτιάχνει, να φαντάζεται και να με συνοδεύει τα τελευταία χρόνια. Είμαι πολύ τυχερός γι’ αυτή την ομάδα. Θα το λέω και θα το ξαναλέω.»

» Εκεί λοιπόν, στην Τεχνόπολη, θα γίνει μια μεγάλη γιορτή! Είναι η πρώτη μου συναυλία στην Αθήνα με κομμάτια του παρελθόντος αλλά και καινούργια. Ένα μεγάλο μέρος του θα έχει διασκευές πολύ αγαπημένων τραγουδιών, μαζί με μια αναφορά στο γνήσιο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.»

Τα (social) media, η τηλεόραση και το Y4Kids

Η συζήτηση μας πήγε και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τη συνέντευξη της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν νέοι συνθέτες και στιχουργοί. Ο ίδιος ο Γιάννης Κότσιρας ανέφερε χαρακτηριστικά επί του θέματος: «Διάβασα τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Δεν είπε αυτό το πράγμα η Ελευθερία. Η Ελευθερία, απλώς ανέφερε τα πρώτα ονόματα που της ήρθαν στο μυαλό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι. Όλο αυτό είναι μια υπερβολή που γίνεται πολλές φορές, όταν έχουμε την τάση να επιτεθούμε σε κάποιον άνθρωπο, πιανόμαστε και από τα ανύπαρκτα. Εκείνη ανέφερε κατ' αρχήν τους συνεργάτες της, που αν είναι δυνατόν να μην αναφέρει τους συνεργάτες της και κατά δεύτερον ανέφερε τα δύο πρώτα άτομα που της ήρθαν στο μυαλό. Θα πέσουμε να τη φάμε που δεν ανέφερε όλους τους στιχουργούς της Ελλάδας; Πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι τραγουδιστές όταν ερωτώνται για τέτοια πράγματα, είναι άνθρωποι που σκέφτονται εκείνη τη στιγμή τι θα απαντήσουν και δε μπορούν να σκέφτονται δημόσιες σχέσεις.»

Πέρα από τα έντυπα, ψηφιακά και μη, ο ίδιος έχει βρεθεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. «Είμαι σύμμαχος της τηλεόρασης και κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία δηλώνω παρών. Η τηλεόραση είναι κομμάτι της ζωής μας και μέσα στην πανδημία ήταν και το παράθυρό μας στον κόσμο.» Όσον αφορά τη σχέση της μουσικής με την τηλεόραση, αναφέρει: «Η μουσική είχε αποκλειστεί από την τηλεόραση για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Υπήρχε μόνο το υπέροχο "Στην Υγειά Μας". Σταδιακά εμφανίστηκαν ελάχιστες εκπομπές, στις οποίες όμως κυριαρχούσε η τάση να τις κλείσουν. Χαίρομαι που μέσα στην κατάσταση που ζούμε, αυξήθηκαν τέτοιου είδους εκπομπές. Το "Μουσικό Κουτί" είναι νομίζω, μέχρι στιγμής, η κορυφαία εκπομπή συνολικά στην ελληνική τηλεόραση. Ακόμα, το "Σπίτι με το MEGA", είναι η πιο καλά οργανωμένη συναυλιακή εκπομπή. Γενικά, η τηλεόραση φοβάται το άγνωστο, το καινούριο. Γι’ αυτό και χαίρομαι που στο πρώτο υπάρχει ένα, πολύ μικρό μεν, ένθετο όπου προτείνει και νέα παιδιά. Το ίδιο κάναμε και εμείς που προτείναμε ένα νέο παιδί με την Γιώτα Νέγκα στη δική μας εκπομπή, στο "Σπίτι με το MEGA". Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος στους νέους τραγουδιστές, δημιουργούς και τραγουδοποιούς. Το μέσο αυτό έχει εξάρτηση από τα νούμερα. Πάντα αυτό είναι το πρόβλημα. Νομίζει πως αν εμφανίσει έναν σπουδαίο, νέο καλλιτέχνη θα χάσει νούμερα άρα θα χάσει λεφτά, άρα καταστραφήκαμε. Σε αυτό εγώ είμαι πολύ αντίθετος και εύχομαι κάποια στιγμή να μου δοθεί η ευκαιρία να αποδείξω το εντελώς αντίθετο.»

Εν έτει 2021 σχεδόν τα πάντα περνάνε από το πρίσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής είναι ενεργός σε αυτά. Του αρέσει η ενασχόλησή του με τα social media επειδή «δεν είναι καθοδηγούμενα. Αν θες να ενημερωθείς σοβαρά και αντικειμενικά μπορείς πανεύκολα είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω των αυτών. Είναι το ακριβώς αντίθετο από την τηλεόραση, η οποία είναι σαφέστατα καθοδηγούμενη από την κάθε πολιτική εξουσία γιατί υπάρχει μια σχέση εξάρτησης και είναι κατανοητή.»

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι ερμηνευτής, ελάχιστες φορές στιχουργός, πάνω απ' όλα όμως είναι πατέρας. «Με έχει αλλάξει ο ρόλος αυτός, έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες. Παλαιότερα, η τελειομανία μου εξαντλούνταν πάνω στη μουσική, ενώ τώρα προσπαθεί να διοχετευθεί στο κομμάτι του πατέρα.» Η καραντίνα που πέρασε ανέδειξε ακόμα μια πλευρά του. Μέσα σε αυτή δημιούργησε ένα παιδικό κανάλι στο YouTube, με όνομα "Y4Kids", το οποίο και έχει αγαπήσει πολύ. 

«Το Y4Kids ήταν η λύτρωση όλων. Είναι παιδικά τραγούδια που απευθύνονται στις τόσο αγνές ψυχές των παιδιών ή και στην παιδικότητα των μεγάλων. Αν το καλοσκεφτούμε, είναι καταπληκτικό αυτό. Έχει αγκαλιαστεί πολύ το συγκεκριμένο εγχείρημα. Όσο χρόνο έχω τον διοχετεύω εκεί στο κανάλι, γιατί λαμβάνω πολλά μηνύματα. Σιγά σιγά πολλοί συνάδελφοι θέλουν να συνεργαστούμε και να κάνουμε τραγούδια μαζί, με τα παιδιά τους. Θα έχει εξέλιξη το "Y4Kids".»

Μια γεμάτη συζήτηση με έναν αγαπημένο καλλιτέχνη ολοκληρώθηκε ευχάριστα με την αναφορά στα παιδιά του και στα παιδιά γενικότερα. Οι συναυλίες είναι προ των πυλών και μας έλειψαν. Μη χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε στην Τεχνόπολη στις 23 Ιουνίου, όσοι είστε στην Αθήνα ή όπου συναντήσετε τον Γιάννη Κότσιρα με την παρέα του.

Διαβάστε ακόμα