Πρωτότυπος τίτλος: A Boy Called Christmas
Ελληνικός τίτλος: Το Αγόρι που το Είπαν… Χριστούγεννα
Διαθέσιμο στο Netflix από 24 Νοεμβρίου
Σκηνοθεσία: Gil Kenan
Πρωταγωνιστούν: Henry Lawfull, Maggie Smith, Sally Hawkins, Toby Jones, Kristen Wiig, Jim Broadbent και Michiel Huisman
Ξεχωρίζει για: την πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη ιστορία στην οποία βασίζεται
Σταθείτε αν σας αρέσουν: η μαγεία, το χιόνι και τα ξωτικά
Προσπεράστε αν: δεν σας αρέσουν τα παραμύθια και ο αγαπημένος σας χριστουγεννιάτικος χαρακτήρας ακούει στο όνομα John McClane
Η ταινία αφηγείται μια αρκετά διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία, με τον μικρό Nikolas (τόσο στην ελληνική μεταγλώττιση, όσο και στους υπότιτλους μεταφράζεται ως Βασίλης) να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ο Nikolas είναι ένα φτωχό αγόρι που ζει με τον μπαμπά του σε μια καλύβα σε κάποιο δάσος της Φινλανδίας. Όταν ο βασιλιάς της περιοχής θα προσφέρει αμοιβή στους πιο πρόθυμους για να του φέρουν αποδείξεις πως υπάρχει μαγεία, ο πατέρας του Nikolas θα τον αφήσει με την κακιασμένη θεία του, με σκοπό να βρει την πόλη των ξωτικών και να διεκδικήσει την αμοιβή. Ο Nikolas θα ανακαλύψει εντελώς τυχαία έναν χάρτη για την πόλη των ξωτικών που τους είχε αφήσει η μητέρα του. Έτσι αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι τον χιονισμένο Βορρά ώστε να βρει τον πατέρα του και να του δώσει τον χάρτη. Κάπως έτσι ξεκινάει η φανταστική περιπέτεια του Nikolas.
Η πλοκή της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Άγγλου Matt Haig, που παρουσιάζει μια εναλλακτική ιστορία για τον Άγιο Βασίλη, γεμάτη συγκίνηση, μαγεία και αγάπη· που μας ξεκαθαρίζει πως τα πράγματα στην ζωή δεν είναι πάντα ρόδινα και πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της με ελπίδα· πως τα χρήματα δεν είναι το παν και η καλοσύνη αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε. Παρά τον υψηλό βαθμό σοβαρότητας των παραπάνω, η ταινία δεν παύει να παραμένει ευχάριστη και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λείπουν και μικρές χιουμοριστικές πινελιές.
Ο Henry Lawfull ως Nikolas κλέβει την παράσταση με την ερμηνεία του. Ο νεαρός ηθοποιός επιδεικνύει περίσσια φυσικότητα τόσο στις κινήσεις όσο και στις εκφράσεις του. Παράλληλα, πολύ ταιριαστό είναι το γεγονός πως με τα κάπως πεταχτά αυτιά του, τα μπλε του μάτια, το κούρεμα και το σκουφάκι του μοιάζει με ξωτικό, παρότι υποδύεται μια εναλλακτική και κατά πολύ νεότερη εκδοχή του Άγιου Βασίλη. Πετυχημένη είναι και η επιλογή της Maggie Smith ως θείας Ruth που μας διηγείται αυτή τη μαγευτική ιστορία, καθώς δεν μπορώ να φανταστώ καταλληλότερο άτομο να μας μιλήσει για μαγεία από την καθηγήτρια McGonagall των ταινιών Harry Potter. Ξεχωριστή είναι και η ερμηνεία της Sally Hawkins, η οποία υποδύεται την αρχηγό των ξωτικών και προσπαθεί να πλασαριστεί ως η κακιά της υπόθεσης. Οι εκφράσεις της, όμως, προδίδουν πως κατά βάθος είναι θλιμμένη και όχι οργισμένη, κάτι που δένει περισσότερο με την πλοκή της ταινίας. Αξιόλογες είναι επίσης οι ερμηνείες των Toby Jones, Kristen Wiig και Jim Broadbent.
Άξια αναφοράς είναι και τα αρκετά ρεαλιστικά οπτικά εφέ. Την ίδια στιγμή, εξαιρετική δουλειά έγινε και στο μοντάζ της ταινίας. Ειδικότερα οι μεταβάσεις από τον πραγματικό στον φανταστικό κόσμο και το αντίστροφο γίνονται με ευφάνταστο και ομαλό τρόπο.
Το "A Boy Called Christmas" δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ταινίες του είδους, όπως για παράδειγμα της Disney, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τις θυμίζει κιόλας. Συγκεκριμένα, σε κάποια σημεία ένιωθα πως βλέπω μια ταινία από το σύμπαν της Νάρνια. Μια οικογενειακή ταινία, με ωραία μηνύματα και καλές ερμηνείες που θα σας βάλει στο κλίμα των Χριστουγέννων και θα σας χαρίσει περίπου εκατό διασκεδαστικά λεπτά μαγείας και συγκίνησης.
Αν έπρεπε να κρατήσω μία μόνο φράση από όλη την ταινία, αυτή θα ήταν: «Μπλε για την ειρήνη, κόκκινο για τη χαρά, πράσινο για το θαύμα και κίτρινο γιατί μου τσούζει τα μάτια».