Netflix ή Θερινό Σινεμά

ΣινεΔιλήμματα: Netflix ή θερινό σινεμά;

Θέσαμε ένα ελαφρώς προβοκατόρικο δίλημμα. Διαβάστε τις απαντήσεις των συντακτών μας και πείτε μας την γνώμη σας. Τι ταιριάζει καλύτερα στο καλοκαίρι (σας);
Διαβάστηκε φορες
Το Netflix έχει εξελιχθεί πολύ από το 2010, όταν από διαδικτυακό βίντεο κλαμπ έγινε υπηρεσία online streaming ταινιών και σειρών. Ωστόσο, το Netflix είναι κάτι περισσότερο από «το Spotify των ταινιών». Η εισχώρησή του στην παραγωγή και την διανομή έχει ήδη μετασχηματίσει την βιομηχανία του θεάματος, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αντίστοιχες διαδικτυακές υπηρεσίες. Αφενός, παρέχει μια επιπλέον επιλογή για τους δημιουργούς και το κοινό. Αλλά αφετέρου, εγκλωβίζει τις ταινίες στις περιορισμένες διαστάσεις των οικιακών οθονών μας.

Το θερινό σινεμά είναι μία από τις αγαπημένες και δη ελληνικές καλοκαιρινές συνήθειες. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται με νοσταλγία τις βραδιές στα θερινά σινεμά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όταν οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση ήταν λιγοστές. Οι νεότεροι με τη σειρά τους φαίνεται να γοητεύονται από αυτή τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν θερινά σινεμά στις περισσότερες γειτονιές, ενώ αρκετές είναι και οι ευκαιρίες για υπαίθριες προβολές ταινιών.

Θέσαμε ένα, ελαφρώς προβοκατόρικο, δίλημμα στους συντάκτες μας: Netflix ή θερινό σινεμά; Θερινό σινεμά ή Netflix;
Παρακάτω οι απαντήσεις τους. Στο μεταξύ, πείτε μας την γνώμη σας στην ψηφοφορία: Τι ταιριάζει καλύτερα στο καλοκαίρι (σας);




Η απάντηση της Ελένης Ζαρκάδα:

Πώς να επιλέξει κανείς στο δίλημμα αυτό; Θα ξεκινήσω, όμως, δίνοντας την απάντησή μου: θερινός κινηματογράφος! Είναι μία μοναδική καλοκαιρινή συνήθεια που στην χώρα μας ανθίζει λόγω καιρού. Οι επιχειρήσεις που στηρίζονται σε αυτή την ιδέα έχουν αναβαθμίσει όσο μπορούν τις παροχές τους για να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, μιας και πλέον ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ποιος δεν θα ήθελε να πίνει την μπύρα του, να τρώει τα πατατάκια του και να βλέπει ταινία με θέα τον έναστρο ουρανό ή την Ακρόπολη; Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Πολύ συχνά δημιουργεί τη θαλπωρή του σπιτιού και σίγουρα ακόμα ένα «κλείσιμο» στο σπίτι και τον εαυτό μας με τη χρήση του Netflix μας είναι περιττό.
Παρόλα αυτά, είναι σεβαστό πως μία έξοδος για θερινό σινεμά (περιλαμβάνοντας όλα τα παραπάνω «κομφόρ») μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο από τη μηνιαία συνδρομή του Netflix. Ειδικά εφόσον την έχεις ήδη πληρώσει, τα έξοδα διπλασιάζονται. Ωστόσο, μία φορά μέσα στο καλοκαίρι, αξίζει να το κάνεις, όταν, για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες με εκπτωτικά εισιτήρια. Και ας στερηθείς την δροσιά του air-condition. Η νυχτερινή δροσούλα σε ταράτσα είναι πολύ πιο καταπραϋντική.

Roma kids
Το "Roma" του Alfonso Cuarón έγινε η πρώτη ταινία που διανεμήθηκε
από διαδικτυακή πλατφόρμα που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2019.

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Ρουμελιώτη:

Με το δίλημμα εξαρχής προβοκατόρικο, την θερμοκρασία ανάμεσα στους 38 - 40 βαθμούς Κελσίου και την σχετική διάθεση λόγω αδείας σε βουνά, ρεματιές και λαγκάδια, η απάντηση δίνεται από τον καλλιτέχνη. Ποιον καλλιτέχνη; Ακούστε τον εδώ.
Ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε στην αλάνα παίζοντας μπάλα. Σκοτείνιαζε κι αντί να μαζευτούμε σπίτι, παίζαμε κρυφτό και κυνηγητό στη γειτονιά και τους γύρω δρόμους. Χλευάζαμε τα πρώτα walkman, γιατί αφορούσαν τη μουσική του ενός και φέρναμε κασετόφωνο για να ακούν όλοι.
Η τεχνολογία, όπως όλα τα πράγματα, έχει θετικά κι αρνητικά. Σίγουρα το μέλλον του κινηματογράφου ανήκει στο Netflix ή σε κάθε παρόμοια ή άλλου τύπου πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Αλλά, σαν σε γαλατικό χωριό υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, κάποιοι νομίζω θα πρέπει να μείνουν πιστοί σε μια ψυχαγωγία που μπορεί να προέρχεται από άλλη εποχή, αλλά που κρίνεται επιβεβλημένη και χρηστική με δεδομένο ότι τα social media κλέβουν πολύτιμο χρόνο από τις παρέες μας.
Είναι ευκαιρία να δούμε φίλους μαζί με νέες ή παλιές ταινίες, μετά να τις σχολιάσουμε πίνοντας ποτάκι ή ακόμα και να γνωρίσουμε κόσμο εκεί έξω.
Εξάλλου, πόσοι μπορούν να ισχυριστούν ότι βλέποντας Netflix γνώρισαν τον έρωτα της ζωής τους;

Cine Παναθήναια
Το Cine Παναθήναια στην Μαυρομιχάλη
που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας.

Η απάντηση της Ηρώς Μαούνη:

Η απάντηση είναι: ΦΥΣΙΚΑ θερινό σινεμά. 
Γιατί, κατ’ αρχήν, ανάμεσα στην παρακολούθηση μίας ταινίας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Netflix ή του κινηματογράφου, πάντα θα επέλεγα τη μεγάλη οθόνη, τα ηχεία, την ατμόσφαιρα και τα καθίσματα που προσφέρει ο δεύτερος.
Γιατί το Netflix μπορείς να το έχεις όλον τον χρόνο, ενώ το θερινό σινεμά -κατά κύριο λόγο, αν όχι μόνο τότε- καλοκαίρι. Εκτός αν είσαι κάτοικος ή παραθεριστής στην Καρδίτσα που εκεί μπορεί και όχι! Μπορείς να δεις εδώ τι εννοώ, αν δεν το γνωρίζεις ήδη.
Γιατί το θερινό σινεμά είναι μία έξοδος από μόνη της και όχι απλά το μέσο για να παρακολουθήσεις μία ταινία.
Γιατί υπάρχουν κάποια πραγματικά πανέμορφα θερινά σινεμά που αξίζει να επισκεφτείς.
Γιατί το ίδιο είναι να τρως ποπ κορν ή και φαγητό μαζί με παγωμένο αναψυκτικό ή μπύρα στο δωμάτιο ή το σαλόνι σου με το να βρίσκεσαι σε κάποιο θερινό με τα τραπεζάκια του; (Ναι, σίγουρα το κόστος είναι μεγαλύτερο στο θερινό)
Γιατί δεν θα επέλεγες εύκολα να δεις αστυνομική ασπρόμαυρη ταινία ή κλασικό κινηματογράφο στο Netflix, ακόμη και αν υπάρχουν τέτοιες ταινίες διαθέσιμες.
Γιατί στα θερινά σινεμά κάποιες φορές παίζονται διαμαντάκια που δεν τα βρίσκεις στο Netflix.
Γιατί το Netflix δε συνδυάζεται με τη μυρωδιά λουλουδιών και δέντρων ή τη θάλασσα που βρίσκεται δίπλα σε κάποια θερινά σινεμά.
Γιατί, έλα τώρα μεταξύ μας, πόσες αναμνήσεις έχεις από τον καναπέ βλέποντας Netflix και πόσες από όμορφες βραδιές σε θερινά σινεμά; Πώς θα νιώσεις άλλωστε λίγο να πρωταγωνιστείς στα «Φτηνά τσιγάρα»;
Γιατί είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες στα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν που δεν θα ξαναρθούν μ' αγιόκλημα και γιασεμιά …

La Casa de Papel Season 3
Η τρίτη σεζόν του "La casa de papel" είναι σε αποκλειστική παραγωγή
και διανομή του Netflix. Διαβάστε την κριτική μας εδώ.

Η απάντηση του Ραφαήλ Αντωνιάδη:

Αν έπρεπε να επιλέξω, φυσικά και θα ήταν το Netflix. Αρχικά, να αναφέρω πως δεν έχω επισκεφτεί ποτέ κάποιον θερινό κινηματογράφο, καθώς ζω στην επαρχία, όπου οι επιλογές είναι λιγοστές και αρκετά κοστοβόρες. Φυσικά και το Netflix δεν είναι δωρεάν. Ωστόσο, οι υπάρχουσες τιμές των μηνιαίων συνδρομών και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει χρήση από πολλά άτομα ταυτόχρονα το καθιστούν αρκετά πιο οικονομικό.
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που προτιμώ το Netflix. Μπορεί η γκάμα ταινιών της διαδικτυακής υπηρεσίας να μην είναι και τόσο μεγάλη, αλλά χρόνο με το χρόνο αυτό αλλάζει και η δυνατότητα να βλέπει κανείς, όπου και αν βρίσκεται, πρωτοκλασάτες ταινίες από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας τους, αποτελεί ένα σημαντικό δέλεαρ. Τρανά παραδείγματα αποτελούν το "Roma" του Alfonso Cuarón και το επερχόμενο "The Irishman" του Martin Scorsese. Από την άλλη, ούτε οι θερινοί κινηματογράφοι φημίζονται για την προβολή νέων ταινιών, καθώς το καλοκαίρι στη χώρα μας οι κυκλοφορίες νέων ταινιών είναι περιορισμένες. Έτσι δεν θα έλεγα πως το Netflix υστερεί και πολύ. Επίσης, το Netflix δεν θέτει περιορισμούς. Όποια ώρα και στιγμή το αποφασίσω μπορώ να δω μια ταινία. Στο θερινό σινεμά αναγκαστικά πρέπει «πέσει» ο ήλιος.
Πολλοί ίσως να διαφωνείτε με τα παραπάνω, ωστόσο, μην ξεχνάτε πως η χρήση του κλιματιστικού ή ακόμα και ενός ανεμιστήρα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο υποφερτή σε καταστάσεις υψηλών θερμοκρασιών. Για να μην αναφέρω και τη δυνατότητα που παρέχει το Netflix για παύση σε έκτακτες περιπτώσεις.

The Seventh Seal
«Η Έβδομη Σφραγίδα» του Ingmar Bergman προβάλλεται φέτος
σε θερινούς κινηματογράφους σε ψηφιακή επανέκδοση.

Η απάντηση της Παρασκευής Τόμα:

Νομίζω ότι το ερώτημα χωλαίνει ξεκάθαρα εν τη γενέσει του, ειδικά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα με τον υπέροχο έναστρο καλοκαιρινό ουρανό της (το παράπονο ενός ξενιτεμένου που η επίσκεψη στο θερινό της γειτονιάς του δεν εξαρτάται ποτέ από τη διάθεσή του ή την ταινία που παίζει, αλλά από το αν θα βρέχει ή όχι) και το δροσερό μελτεμάκι που αγωνιωδώς περιμένεις όλη την ημέρα. Θερινό, χωρίς διαπραγμάτευση.
Καλό (μέτριο) το Netflix, αλλά μόνο ως λύση ανάγκης· όταν τον χειμώνα δεν έχεις διάθεση να βγεις ή όταν έξω έχει -10°C και ο καναπές σου σού φαίνεται μαγευτικά αναπαυτικός. Το θερινό σινεμά είναι αξία διαχρονική. Όχι ότι δεν έχει κι αυτό τα αρνητικά του (βλέπε κουνούπια, κουτσουλιές, περιβαλλοντική φασαρία, κουφόβραση που ακόμα κι αν έχει περάσει η ώρα δε λέει να πέσει η θερμοκρασία), αλλά το να πάρεις από το χέρι τον αγαπημένο σου, τον γονιό σου, το παιδί σου, τον καλύτερο σου φίλο και να περάσετε παρέα 2-3 ώρες κοιτάζοντας μια την οθόνη και μια το φεγγάρι, όσο να πεις είναι κάτι ιδιαίτερο. Η γρανίτα, δε, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο απολαυστική. Είναι σαν να βρίσκεσαι για λίγες ώρες σε διακοπές. Σαν να επισκέπτεσαι το αναψυκτήριο του χωριού και αντί να ακούς ράδιο, να βλέπεις την επανέκδοση της αγαπημένης σου ταινίας. Τι άλλο να ζητήσεις από τη ζωή;

Murder Mystery
Το "Murder Mystery" (ελ. τίτλος: «Πρόσκληση για Φόνο») κυκλοφόρησε
στις 14 Ιουνίου στο Netflix και  έκανε το μεγαλύτερο άνοιγμα
στην ιστορία της υπηρεσίας. Διαβάστε την κριτική μας εδώ.

Η απάντηση του Ορέστη Καζασίδη:

Θεωρώ ότι το Netflix διαστρεβλώνει βάναυσα την επιλογή και θέαση μιας ταινίας. Αλγόριθμοι βαθείας μάθησης τείνουν να αντικαταστήσουν τις προτάσεις φίλων, γνωστών και κριτικών. Οι τίτλοι τέλους περικόπτονται για να παίξει το διαφημιστικό της επόμενης προτεινόμενης ταινίας. Η ευκολία πρόσβασης στην τέχνη δεν εξασφαλίζει το απόλυτο στην πρόσληψή της. Πράγματι, με το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε πρόσβαση σε έναν σημαντικό (αλλά με εμφανείς περιορισμούς) αριθμό ταινιών. Πράγματι, μπορούμε να προμηθευτούμε μια οθόνη μεγάλων διαστάσεων, να καλέσουμε φίλους και να απολαύσουμε μια ταινία. Ωστόσο, το Netflix δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, αν και πολύ θα το ήθελε.
Η επίσκεψη σε μια κινηματογραφική αίθουσα είναι συμπληρωματική της ίδιας της ταινίας. Μέχρι να (και αν) μεταλλαχθεί ριζικά η ίδια η τέχνη του κινηματογράφου (για παράδειγμα, μέσω εξατομικευμένων διαδραστικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν στο Black Mirror: Bandersnatch του Netflix, αλλά γυρνάνε πίσω στο Kinoautomat του 1967), παραμένει μια μορφή συλλογικής εμπειρίας. Οι θερινοί κινηματογράφοι συνδέουν στον βέλτιστο βαθμό αυτή την εμπειρία με την καλοκαιρινή ραστώνη. Οι πιο πρόσφατες μνήμες μου μπλέκουν το Χακούνα Ματάτα με το τραγούδι των τζιτζικιών, τους βρυχηθμούς του Σίμπα με τον ζωντανό σχολιασμό από ένα πιτσιρίκι, την προσήλωση στην ταινία με τα τσιριχτά γέλια. Γιατί ο καθένας βιώνει διαφορετικά μια ταινία, με τρόπο που πολλές φορές μπορεί να κεντρίσει άγνωστα αισθητήρια. Δεν θα το μάθουμε κλεισμένοι στο σπίτι ή σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Νιώθω ότι κλείνοντας το Netflix αφήνουμε το παράθυρο ανοιχτό στο απρόσμενο και στην έκπληξη. Εντάξει, και στα κουνούπια προφανώς.

Cine Paris στην Πλάκα
Το Cine Paris στην Πλάκα με (πλευρική) θέα στην Ακρόπολη.

Η απάντηση της Μύριαμ Πατρού:

Θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Θερινό. Γιατί; Γιατί θα είναι μια δραστηριότητα, μια αλλαγή στην καθημερινότητά σου, που θα χρειαστεί να οργανώσεις. Θα πάρεις τηλέφωνο τους φίλους σου, θα τους πείσεις να έρθουν μαζί σου, παρ’ όλο που ξέρεις ότι η ταινία δεν θα τους αρέσει, αλλά εσύ θα την πλασάρεις ως το χαμένο δημιούργημα του Ταρκόφσκι που ξέπεσε στις ταινίες του θερινού για φέτος. Θα μυρίσεις το καλοκαιρινό νυχτολούλουδο και θα ξεκλέψεις ματιές από την ταινία για να κοιτάξεις την φωτισμένη Ακρόπολη. Και φυσικά μετά την ταινία θα πας και μια βόλτα. Γιατί λοιπόν να χάσεις ένα ακόμα βράδυ στον καναπέ; Λάβε δράση. Ξεχύσου στα θερινά!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα